СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

16 Грудня 2023
2539
16 Грудня 2023
02:17

СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

2539
Володимира Гундяєва обвинувачують за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за ч. 2 ст. 437 ККУ - ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій.
СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила
СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

Служба безпеки України оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва). Про це свідчить база розшуку Міністерства внутрішніх справ. 

Зазначається, що його обвинувачують за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України  — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за  ч. 2 ст. 437 ККУ — ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій.  

Датою зникнення патріарха вказано 11 листопада, місцем зникнення — Москву. У базі МВС також ідеться про обраний запобіжний захід — тримання під вартою. 

Нагадаємо, 4 листопада стало відомо, що Служба безпеки України оголосила підозру патріарху Кирилу за «благословення» вбивати українців. 

За даними слідства, він входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України. 

СБУ повідомила, що для поширення пропаганди Гундяєв масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ (Московського патріархату) в Україні. В СБУ зазначають, що патріарх Кирил регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів. 

Патріарх РПЦ Кирил підтримує політику російського президента Володимира Путіна. У своїх заявах очільник РПЦ усіляко підтримує російську військову агресію проти України. У березні 2022 року Кирил де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України після літургії у Москві. 

У лютому швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung, посилаючись на дані Швейцарського федерального архіву, повідомили про те, що патріарх Кирил (Гундяєв) працював у 1970-х роках у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Він працював під позивним «Михайлов» і мав впливати на Всесвітню раду церков.

У червні минулого року Велика Британія запровадила санкції проти патріарха Кирила. Крім нього, під санкції потрапила уповноважена з прав дитини Росії Марія Львова-Бєлова за її причетність до примусового вивезення та усиновлення українських дітей у Росії. Цьогоріч Гундяєв також потрапив у санкційний список Чехії.

30 серпня 2022-го Кабінет Міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо Кирила та ще семи представників цієї церкви.

24 січня 2023 року Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб. Серед них — племінник очільника РПЦ та її представник при Всесвітній раді церков у Женеві Михайло Гундяєв. Московський патріарх Кирил фігурував у санкційному списку від Кабміну, однак до списку РНБО не потрапив.

Фото: патріарх РПЦ Кирил / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду