СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України

СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України

30 Листопада 2023
1001
30 Листопада 2023
14:24

СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України

1001
За даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали юдеїв, розпалювали релігійну ворожнечу щодо всіх церков, окрім УПЦ МП, а також поставили під сумнів існування України як суверенної держави.
СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України
СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України

Служба безпеки України підтвердила, що проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври, яка перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату.

Як пояснили в спецслужбі, обшуки відбуваються у межах кримінального провадження щодо можливої причетності керівництва монастиря до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

За даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали юдеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу щодо представників усіх церков, окрім УПЦ МП.

Крім того, повідомляє СБУ, у цьому дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави, окремої від Росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України  — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Стаття передбачає покарання — штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зараз триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

У СБУ наголосили, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Нагадаємо, зранку 30 листопада джерела кількох ЗМІ повідомили, що співробітники СБУ навідалися з обшуками до Почаївської лаври на Тернопільщині. За інформацією джерела, причиною візиту стало поширення представниками лаври російської ідеології.

9 грудня 2022 року Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за публікацію дописів з російськими пропагандистськими наративами в анонімному профілі у фейсбуці. 9 січня Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора семінарії на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор визнав свою провину в суді. 

Сьогодні, 30 листопада, стало відомо, що правоохоронці повернули державі приміщення філії Почаївської духовної семінарії, розташовані на території Миколаївського кафедрального собору в Кременці на Тернопільщині.

Наразі приміщення лаври у Почаєві перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату, договір про оренду уклали у 2003 році на 49 років. У квітні у Верховній Раді 30 депутатів з чотирьох фракцій зареєстрували постанову про звернення до Кабінету Міністрів з пропозицією розірвати договір оренди з УПЦ МП на комплекс споруд Почаївської Успенської лаври.

У березні 2023-го Православна церква України створила релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ». Раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла також Українська греко-католицька церква.

Монастир у Почаєві відомий із 16-го століття, він належав до православної Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату. У 1713 році монастир прийняв унію з Римом, після чого протягом століття належав до Руської унійної (греко-католицької) церкви. Саме в цей період був збудований головний Свято-Успенський храм монастиря, тоді ж відкрили велику друкарню, що перетворило Почаїв на один з головних культурних центрів Правобережжя. Після польського повстання 1830 року Російська імперія ліквідувала унійну (греко-католицьку) церкву на Правобережжі, а Почаївський монастир передала Російській православній церкві.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

За даними СБУ, від початку повномасштабної війни відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Зокрема, підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) та колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю).

У схожими статтями — розпалювання релігійної ворожнечі та виправдання збройної агресії — засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП митрополита Іосафа до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки та очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині до 5 років ув’язнення. Настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду