Пропагандиста Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років за ґратами

Пропагандиста Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років за ґратами

2 Лютого 2024
1635
2 Лютого 2024
17:48

Пропагандиста Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років за ґратами

1635
Блогера-мільйонника визнали винним, зокрема, у держзраді, пропаганді війни та виправдовуванні російської агресії.
Пропагандиста Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років за ґратами
Пропагандиста Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років за ґратами

До 15 років тюремного ув’язнення заочно засуджено проросійського блогера Юрія Подоляку. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як пише Служба безпеки України, з початку повномасштабного російського вторгнення Подоляка, який переховується в Росії та називає себе «головним спікером» у війні проти України, регулярно виконує завдання російських спецслужб, проводячи інформаційні диверсії проти України.

Для цього він створив власний ютуб-канал із загальною аудиторією понад 3 млн підписників. Крім того, під його «авторством» діє прокремлівський телеграм-канал, а також сторінки у «ВКонтакте» та в популярних месенджерах.

На цих інтернет-ресурсах Подоляка виправдовує захоплення української території та знищення цивільної інфраструктури нашої держави. Також він заперечував воєнні злочини росіян у Бучі, а викриті факти масових убивств місцевих жителів називав «зрежисованими».

Крім цього, за даними СБУ, Подоляка причетний до коригування масованих російських ракетно-артилерійських атак на Миколаївщину. Для наведення російської зброї він формував власні мережі інформаторів на території області. Зокрема, серед ворожих коригувальників був колишній очільник Миколаївської окружної прокуратури, який наразі відбуває довічне ув’язнення за держзраду.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 109 — дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • ⁠ч. 1 ст. 110 — розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • ⁠ч. 2 ст. 111 — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • ст. 436 — пропаганда війни;
  • ⁠ч. 2 ст. 436-2 — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого).

За даними слідства, Подоляка є уродженцем Сум, але у 2014 році виїхав до Росії, де й досі переховується від правосуддя. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Нагадаємо, ще 26 грудня 2023 року суд визнав Юрія Подоляку винним у колабораційній діяльності та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України (ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду