Приміщення філії Почаївської духовної семінарії повернули державі

Приміщення філії Почаївської духовної семінарії повернули державі

30 Листопада 2023
3405
30 Листопада 2023
13:09

Приміщення філії Почаївської духовної семінарії повернули державі

3405
Миколаївський кафедральний собор, на території якого розташована філія, входить до складу Кременецько-Почаївського державного історико-археологічного заповідника.
Приміщення філії Почаївської духовної семінарії повернули державі
Приміщення філії Почаївської духовної семінарії повернули державі

Правоохоронці повернули державі приміщення філії Почаївської духовної семінарії, розташовані на території Миколаївського кафедрального собору в Кременці на Тернопільщині. Як повідомили кореспонденту Укрінформу у відділі комунікації поліції Тернопільської області, це відбулося згідно з рішенням суду. Адміністрацію закладу було попереджено заздалегідь. Скарг на дії правоохоронців не надходило.

«Ніякого інциденту не було. Виконується рішення суду. Суд присудив віддати споруди в державну власність. Це була планова акція, відповідні служби робили свою роботу, і поліція забезпечила охорону громадського порядку. Дітей перевели в інше приміщення», — розповіли в поліції.

В інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП повідомили, що зранку 30 листопада 2023 року Кременецький Миколаївський кафедральний собор на Тернопільщині, на території якого розміщується регентське училище, оточила поліція. Студенткам Кременецького духовного училища було оголошено вимогу негайно залишити приміщення. Деякі з дівчат намагалися зачинятися в келіях. Згодом автобусом їх вивезли до гуртожитку місцевого закладу освіти.

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-археологічного заповідника Василь Ільчишин прокоментував ситуацію місцевому інтернет-виданню: «Це повернення майна у державну власність згідно з рішенням суду. Зараз ми зі співробітниками СБУ та виконавчої служби робимо збірку нерухомого, рухомого майна, складаємо акт. Інвентаризація триває, тож остаточно про стан майна щось сказати не можна. Єдине можу сказати, що пошкоджені фрески, є тріщини, відлущення, предмети мистецтва теж пошкоджені. Адже не дотримувався температурний та вологісний режим. У храмі зберігаються предмети мистецтва 18-19 століть, які мають високу мистецьку цінність. Вони потребують реставрації й консервації».

Миколаївський собор і чернечий корпус у Кременці на Тернопільщині — ансамбль колишнього францисканського монастиря з костелом і дзвіницею, спорудження яких тривало протягом ХVII–XVIII ст. У 1606 році тут поселилися католицькі ченці францисканського ордену. Після польського повстання 1830–1831 рр. за розпорядженням російського царя Миколи І францисканський монастир закрили. Влітку 1832 року царський уряд передав Російській православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря, і в грудні 1832 року колишній монастирський костел освятили в Миколаївський собор, який передали в користування УПЦ МП.

Нагадаємо, 9 грудня 2022 року Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за публікацію дописів з російськими пропагандистськими наративами в анонімному профілі у фейсбуці. 9 січня Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора семінарії на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор визнав свою провину в суді. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що у четвер, 30 листопада, СБУ прийшла з обшуками до Почаївської лаври. За твердженням ЗМІ, попередня причина візиту — поширення представниками лаври російської ідеології.

Фото: terminovo.te.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3405
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду