Міжнародний лобіст УПЦ МП надіслав листа з погрозами керівництву Верховної Ради. Депутати звернулись до СБУ

Міжнародний лобіст УПЦ МП надіслав листа з погрозами керівництву Верховної Ради. Депутати звернулись до СБУ

18 Березня 2024
890
18 Березня 2024
17:04

Міжнародний лобіст УПЦ МП надіслав листа з погрозами керівництву Верховної Ради. Депутати звернулись до СБУ

890
Лобіст Вадима Новинського пригрозив нардепам «персональною юридичною відповідальністю», «кримінальними покараннями» й навіть санкціями США, якщо вони проголосують за закон про «заборону УПЦ МП».
Міжнародний лобіст УПЦ МП надіслав листа з погрозами керівництву Верховної Ради. Депутати звернулись до СБУ
Міжнародний лобіст УПЦ МП надіслав листа з погрозами керівництву Верховної Ради. Депутати звернулись до СБУ

Народні депутати і керівництво Верховної Ради України отримали листа з погрозами від голови юридичної компанії «Amsterdam & Partners LLP» Роберта Амстердама, якого фінансує екснардеп Вадим Новинський, через розгляд законопроєкту «про заборону УПЦ МП». Про це повідомили на офіційному сайті Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Лист написаний від імені Роберта Амстердама, який представився «міжнародним юридичним радником» УПЦ МП.

Лист адресується голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, його заступникам Олександру Корнієнку та Олені Кондратюк і загалом депутатам ВР.

У листі Амстердам заявляє депутатам, що новий текст закону №8371 начебто «різко посилює вашу атаку на УПЦ», «демонструє відверту зневагу до міжнародно визнаних прав людини», є «кричущим втручанням влади у справи канонічних релігійних організацій» тощо.

Через це, звертається в листі Амстердам до нардепів, цей закон наражає «вас особисто на юридичну відповідальність у країнах по всьому світу», а всі депутати, що проголосують за нього, «понесуть персональну відповідальність», «можливі кримінальні покарання», а також буцімто потраплять під дію санкцій США.

Крім того, автор листа натякає, що ухвалення закону може мати міжнародні наслідки для України, зокрема для продовження безпекової та оборонної допомоги, адже «політичний контекст у Вашингтоні, Брюсселі та Лондоні змінюється».

Джерело: Володимир В'ятрович / фейсбук

Голова Комітету Микита Потураєв назвав цього листа «безпрецедентним втручанням у внутрішні справи України» і тиском на народних депутатів та керівництво Верховної Ради. Він підкреслив, що за всю історію діяльності українського парламенту не пригадує «такої нахабної та цинічної спроби втручання у внутрішні справи».

Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький з’ясував, що за даними публічних звітів на сайті Міністерства юстиції США Роберт Амстердам є лобістом, який отримує 1400 доларів за годину. Платником Амстердама, зокрема, є підсанкційний екснардеп Вадим Новинський, активи якого заблоковані. «Ці люди одночасно лобіюють і виключення Новинського з санкцій, і інтереси Української православної церкви», — сказав Заблоцький.

Комітет вирішив звернутися до Служби безпеки України, яка має право звернутися до Федерального бюро розслідувань США щодо встановлення підстав діяльності Роберта Амстердама, втручання компанії у внутрішні справи України і використання підсанкційних коштів.

Комітет також звернеться до голови Верховної Ради з проханням якнайшвидше розглянути в залі парламенту законопроєкт №8371.

«Для мене цей лист із погрозами є свідченням того, що ми справді підготували якісний проєкт, який може спинити вплив російської церкви в Україні», — написав член комітету Володимир В’ятрович у фейсбуці.

Як повідомляв «ДМ», Роберт Амстердам прибув до Києва 20 лютого. Тут він зустрівся з очільником УПЦ МП Онуфрієм, також планувалась його зустріч з «українськими медійниками» та з групою народних депутатів, зокрема Артемом Дмитруком, який виступає проти ухвалення закону про «заборону УПЦ МП» . Як пише BBC, в Україні Амстердам провів вісім днів, під час яких зустрічався з духовенством та політиками.

У жовтні минулого року Роберт Амстердам дав інтерв’ю колишньому ведучому американського каналу Fox News Такеру Карлсону. В інтерв’ю йшлося про те, що в Україні начебто переслідують християн, забороняють церкви, а священників кидають за ґрати.

Нагадаємо, 5 березня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». Законопроєкт передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України. Їх діяльність буде припинятися за чіткою процедурою: релігієзнавча експертиза, припис про усунення порушень і судова заборона в разі недотримання закону.

19 жовтня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією. який Кабінет Міністрів подав до парламенту ще в січні 2023 року.

Як повідомляло LB.ua, у листопаді низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирала підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити цей законопроєкт до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. Головний акцент у зверненні робився на нібито порушенні прав людини і переслідуванні громадян за релігійною ознакою.

Головне фото: Роберт Амстердам / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду