detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
07.12.2023 19:33
«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик
«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик
Підрозділ очолив проросійський кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич. Метою своєї діяльності філія називає «налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України».

У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в РФ створив обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук. Підрозділ очолив проросійський кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич. Про це повідомили журналісти «Схем» з посиланням на дані з офіційних реєстрів Сербії.

Згідно з реєстром юридичних осіб Сербії, представництво російської організації відкрили ще в серпні 2023 року. Метою своєї діяльності філія називає «налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України».

З червня 2021-го Станоєвич перебуває під санкціями української Ради нацбезпеки і оборони, відтоді йому заборонений в'їзд в Україну протягом трьох років. Він публічно висловлював своє захоплення політикою Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, підтримував російську військову агресію в Україні, радів російським обстрілам середмістя Києва та обурювався затриманню Віктора Медведчука в 2022 році.

Станоєвич очолює Сербську світову діаспорну організацію «Парламент Сербської діаспори» та міжнародну проросійську неурядову організацію «Об'єднана сербська діаспора Євразії». Окрім цього, він є кандидатом від проросійської партії «Ми — глас народа» на дострокових парламентських виборах, що відбудуться 17 грудня 2023 року.

За даними «Схем», наприкінці 1990-х — на початку 2000-х Драган Станоєвич очолював «Сербську громаду в Україні», брав участь у публічних акціях у Києві та у засіданнях «Партії політики Путіна». Інформація на платформі YouControl також свідчить про те, що в Україні він досі очолює ТОВ «Спільна україно-югославська фірма «Юг-Укр-Контракт», а також має майно у Київській та Дніпропетровській областях.

У відповіді на запит журналістів про коментар Станоєвич зазначив: «Моя ідея не в тому, щоб допомагати Медведчуку, впевнений, він моєї допомоги не потребує, а допомагати українцям, які звертаються. Мене затягти у вашу політичну війну не вийде, бо влада тимчасова, а народ вічний, і я роблю все, що можу, саме для народу.

Я ніколи не підтримував жодної агресії і не збираюся. Точно як і не збираюся підтримувати українську владу, яка по суті знищила ту Україну, яку я любив, яка своєю політикою знищує цвіт української нації і веде війну проти інакодумства. Я попереджав Україну, куди політика Майдану приведе».

Після створення підрозділу у Сербії «Другую Украину» перейменували в російському реєстрі на «міжнародний громадський рух», а в організації змінився керівник. Громадянин РФ Роман Коваленко замінив колишнього ведучого каналу «112 Україна» Дениса Жарких.

У липні цього року журналісти «Схем» повідомили, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію. Головою виконавчого комітету призначили колишнього українського журналіста Дениса Жарких, а Медведчук став очільником ради. 

За даними «Схем», до «політичного руху» «Другая Украина» долучилися втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від «ОПЗЖ» та обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року. 

Серед них — Володимир Скачко, Юрій Дудкін, Денис Жарких, Андрій Мішин, Олександр Потьомкін, Олег Ясинський, Олена Броницька, Павло Карназицький, Олександр Дудчак, Кирило Молчанов, Руслан Коцаба, Богдан Гіганов та Максим Невінчанний.

Нагадаємо, підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. У травні цього року за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області Медведчука позбавили статусу адвоката

Колаж: «Схеми» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY