«Схеми» ідентифікували російських саперів, які мінували Харківщину

«Схеми» ідентифікували російських саперів, які мінували Харківщину

1 Березня 2024
1607
1 Березня 2024
11:29

«Схеми» ідентифікували російських саперів, які мінували Харківщину

1607
Журналісти роздобули флешку, яку залишили російські військові в пункті дислокації. На ній виявилися списки на нагородження саперів за замінування Харківщини і накладні про міни, які окупанти отримували зі складів, деякі типи – заборонені міжнародними конвенціями.
«Схеми» ідентифікували російських саперів, які мінували Харківщину
«Схеми» ідентифікували російських саперів, які мінували Харківщину

Журналісти проєкту «Схеми» ідентифікували низку російських саперів та їхніх командирів, які густо замінували частину Харківщини, окуповану ними раніше. Крім того, журналісти дослідили, що серед засобів, які використовували російські сапери, були заборонені міжнародними конвенціями типи протипіхотних мін.

Як ідеться в розслідуванні, встановити особи та підрозділи саперів вдалося за допомогою списків на представлення цих саперів до нагород за роботи із замінування українського регіону. Ці документи журналісти виявили на флешці, яку російські військові залишили в одному з пунктів дислокації на Харківщині.

«Схеми» з’ясували, що мінували територію Харківщини, зокрема, російські сапери з 69-го окремого морського інженерного полку, а також з 295-го та 340-го окремих інженерно-саперних батальйонів, 254-го та 488-го мотострілецьких полків.

Декого з них командування 11-го Армійського корпусу Балтійського флоту РФ пропонувало представити до державних нагород за «видатні успіхи» в «СВО».

«Схеми» з’ясували, що всіма представленими до нагород військовими, які мінували Балаклію та її околиці на Харківщині, керував командир інженерно-саперної роти 69-го полку, 33-річний капітан Олександр Кузнєцов з Тюменської області РФ. Його також пропонували нагородити «Орденом мужності» — за те, що встановив поблизу Балаклії «десятки мінних полів та загороджень» і «особисто брав участь у підготовці та навчанні фахівців».

Загалом «Схеми» ідентифікували щонайменше 13 нагороджених російських саперів з 69-го окремого морського інженерного полку, який щільно мінував територію Балаклії та околиць.

Як повідомили журналістам в Міноборони України, в період з моменту деокупації Балаклії у вересні 2022 року по грудень 2023-го за участі цивільних зафіксовані 33 інциденти, «пов'язані з вибухонебезпечними предметами», внаслідок чого загинули загалом сім осіб.

Окремо журналісти знайшли на позиціях російських військових накладні про міни, які підрозділи інженерних військ отримували для мінування об’єктів з польового розхідного складу. Як свідчать ці накладні, серед завезених в Україну мін були заборонені типи протипіхотних мін, зокрема ПМН-2.

«Схеми» нагадують, що використання протипіхотних мін на території України заборонене міжнародною Оттавською конвенцією, яку Україна ратифікувала у 2005 році. З того часу Україна почала ліквідовувати власні запаси цих мін. Натомість Росія не є державою-підписантом цієї конвенції, тож використовує заборонені боєприпаси, на кшталт так званих «пелюсток» (ПФМ-1) або мін типу ПМН.

Читайте також:

Ілюстрація: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду