Омбудсмaн вимагає повернути журналістам скасовані акредитації

Омбудсмaн вимагає повернути журналістам скасовані акредитації

14 Листопада 2022
1978
14 Листопада 2022
15:43

Омбудсмaн вимагає повернути журналістам скасовані акредитації

1978
Дмитро Лубінець: Потрібно переглянути підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа.
Омбудсмaн вимагає повернути журналістам скасовані акредитації
Омбудсмaн вимагає повернути журналістам скасовані акредитації

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець закликав міністра оборони Олексія Резнікова повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні одразу після звільнення.

Про це Лубінець написав у своєму телеграм-каналі.

«Жителі Херсону з прапорами на плечах співають гімн України в сюжеті CNN. Хіба це не прекрасно? Люди з інших країн побачили правду – що херсонцям не потрібен ніякий "русский мир", а вони є українцями і чекали на ЗСУ», – написав Лубінець.

Омбудсмaн визнає, що контроль доступу медіа в умовах війни потрібен, і це міжнародний стандарт.

«Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили, задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків», – написав омбудсман.

Він назвав скасування акредитації «неприйнятним в таких умовах» і закликав «переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа».

Нагадаємо, 13 листопада на офіційній фейсбук-сторінці Генерального штабу Збройних сил України з’явилося повідомлення, що низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи у районі ведення бойових дій, скасовано дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнані не чинними.

«Нещодавно, деякі представники ЗМІ, ігноруючи наявні заборони та застереження, без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків з громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність в місті Херсон ще до завершення стабілізаційних заходів. Такі дії є грубим порушенням вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022, а також відповідних розпоряджень військового командування», — йдеться в заяві. При цьому в повідомленні не вказані назви конкретних медіа, яких позбавили акредитації.

Джерела «Детектора медіа» повідомляють, що дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам знімальних груп, зокрема CNN та SkyNews. Окрім них в Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного та hromadske. Включення з Херсона також було в ефірі каналу «Рада».

Журналістка hromadske Анастасія Станко повідомила «Детектору медіа», що її та колегу Миколу Пастико позбавили акредитації через репортажі зі звільненого Херсона.

Також через фоторепортаж зі звільненого Херсона акредитації позбавили фотографа Telegraf UA Євгенія Завгороднього.

Українські та іноземні журналісти і медійні організації звернулись до президента Володимира Зеленського, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та міністра оборони Олексія Резнікова і закликали повернути акредитації журналістам, які висвітлювали події у звільненому Херсоні, а також провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК "Південь" та загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України і ухвалити відповідні кадрові рішення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1978
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду