Наталія Гуменюк, ОК «Південь»: Жодне медіа, що працювало в Херсоні, не отримало на це дозволу. Журналістів планують позбавити акредитації

Наталія Гуменюк, ОК «Південь»: Жодне медіа, що працювало в Херсоні, не отримало на це дозволу. Журналістів планують позбавити акредитації

13 Листопада 2022
15154
13 Листопада 2022
15:08

Наталія Гуменюк, ОК «Південь»: Жодне медіа, що працювало в Херсоні, не отримало на це дозволу. Журналістів планують позбавити акредитації

15154
Серед них знімальні групи Sky News та CNN
Наталія Гуменюк, ОК «Південь»: Жодне медіа, що працювало в Херсоні, не отримало на це дозволу. Журналістів планують позбавити акредитації
Наталія Гуменюк, ОК «Південь»: Жодне медіа, що працювало в Херсоні, не отримало на це дозволу. Журналістів планують позбавити акредитації

Українські журналісти у соцмережах критикують роботу Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня: багато ЗМІ, зокрема українських, не змогли отримати дозвіл працювати на звільнених територіях. У той же час деякі медіа опинилися в Херсоні і змогли зафіксувати те, що відбувається в місті в перші дні після звільнення. Серед них знімальні групи CNN, Sky News, Суспільного та Hromadske. За повідомленням джерел «Детектор медіа», зараз у місті працюють більше 50 журналістів, але пресцентр намагається позбавити акредитації щонайменше дві знімальні групи за те, що вони працюють у Херсоні всупереч забороні. «Детектор медіа» звернувся до керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк із проханням прокоментувати ситуацію.

— Пані Наталіє, лунає багато претензій до роботи координаційного пресцентру Сил оборони півдня та вас особисто саме через те, що деякі журналісти потрапили в Херсон, а деякі — ні. Чому так відбулося?

— Заборона існує  для всіх — вона була оголошена на сторінці ОК «Південь», про це повідомили офіційно. Поки що робота ЗМІ  в Херсоні не передбачається у зв’язку з небезпекою. Так вирішило командування. Відповідно до 73-го наказу головкома Збройних сил України визначено, що у зоні бойових дій порядок роботи журналістів визначає командир відповідного з’єднання, в зоні відповідальності якого перебуває населений пункт, куди хочуть потрапити журналісти. Саме він надає дозвіл на таку роботу тільки в супроводі пресофіцера у відповідному порядку за наявності акредитаційної карти і подачі вчасної заявки. В принципі, так і було завжди. Те, що туди потрапили деякі журналісти, — це так само, як люди, які переходять вулицю на червоне світло: всі знають, що цього не можна робити, це офіційно заборонено, але вони все одно переходять. І навіть часто за це їм нічого не буває. Так і тут спрацювало: люди потрапили туди, ми про це дізналися постфактум і розбираємося з кожною ситуацією окремо. Як це було — за сприяння якихось військових, які взяли на себе відповідальність? Якщо так, то ми проводимо службовий розбір і будуть зроблені висновки, проведена робота на рівні дисциплінарного стягнення.

— В чому, на вашу думку, полягає небезпека для журналістів? Ті знімальні групи, що туди їдуть, знають, що це може бути небезпечно, і усвідомлюють ризики.

— Відповідальність за організацію роботи журналістів у зоні бойових дій бере на себе командир: він дає розпорядження, в якому прописують, що він скеровує в зону бойових дій певних людей. І в тому числі супровід пресофіцерів.

— Але журналісти їдуть у Херсон, аби поспілкуватися з місцевими. Ці люди там живуть, вони так само в небезпеці, як і знімальні групи. Але ж ніхто не забороняє громадянам України бути в Херсоні чи не евакуює їх масово в інші міста.

— Ці люди — заручники ситуації, і вони мають трохи інший юридичний статус. Вони там живуть, а журналісти — це люди, які додатково туди приїхали. І ви, напевне, усвідомлюєте, що туди приїхали не чотири людини з двома камерами. І всі вони відверто заявляють, що їдуть не на один день, будуть орендувати квартири, будуть залишатися і надалі. А там квартири заміновані.

— Тобто заборона не пов’язана із проведенням операцій Служби безпеки України та Головного управління розвідки у місті?

— В тому числі. В місті тривають стабілізаційні заходи. І додатково є обмеження на в’їзд у місто.

— Можливо, частина журналістів отримала дозвіл від командирів конкретних частин чи підрозділів на в’їзд разом із ними в Херсон? Джерело «Детектора медіа» стверджує, що одна знімальна група дісталася в місто разом із військовими.

— У мене є інформація, що ніхто нікому не надавав жодних дозволів.

— Тобто ані українським, ані іноземним медіа офіційно не дозволили в’їхати в Херсон?

— Ніяким. Така у мене зараз інформація від командирів. Але ми продовжуємо роботу і з’ясовуємо обставини, як там опинилося декілька знімальних груп, і з’ясовуємо, хто вони, як вони проїхали і які були обставини. Як вони оминули блокпости, бо не всі проїхали через блокпост. Хтось проїхав в об’їзд. Нещодавно була така ситуація: дуже досвідчені журналісти Associated Press поїхали в іще окуповану Олександрівку і потрапили під обстріл, втратили автівку і техніку. І вони були позбавлені акредитації; і до того ж, сама агенція Associated Press підтримала позбавлення акредитації. Тому що вони порушили встановлений порядок.

— Associated Press підтримала позбавлення акредитації саме цих людей чи всього медіа?

— Конкретних людей.

— Чи будуть позбавлені акредитації іноземні медіа, які потрапили в Херсон?

— Ми подаємо інформацію в управляння зав’язків із громадськістю Збройних сил України про позбавлення цих людей акредитації. У мене  зараз є інформація про позбавлення акредитації знімальних груп Sky News та CNN. Також є інформація про італійське видання, яке також там було, але я чекаю на додаткову інформацію.

— Чи ви вважаєте правильним позбавити акредитації людей, які всьому світу розповіли про історичну подію?

— Ми не позбавляємо акредитації людей за те, що вони про це розповіли. Ми говоримо про встановлений порядок, який є і який має виконуватися, як у будь-якій правовій державі. Вони, отримуючи акредитацію, всі підписували зобов’язання виконувати наказ №73.

— А коли журналісти зможуть офіційно працювати в Херсоні?

— На завтра планують надати частковий доступ. Наступними днями теж частковий. Все розплановано. Але всі хочуть потрапити туди одночасно.

— Це їхня робота, і можна зрозуміти, чому журналісти хочуть опинитися в центрі подій.

— А я розумію військових, які  опинилися в ситуації, коли в центр подій приїхало відразу стільки журналістів.

«Детектор медіа» звернувся із запитаннями до знімальної групи Sky News, але журналісти поки що не коментують ситуацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15154
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду