«У Херсоні ворог залишив міни». Ганна Маляр наголошує: воєнкори порушили правила

«У Херсоні ворог залишив міни». Ганна Маляр наголошує: воєнкори порушили правила

14 Листопада 2022
4721
14 Листопада 2022
20:32

«У Херсоні ворог залишив міни». Ганна Маляр наголошує: воєнкори порушили правила

4721
Коли сили оборони звільняють українські міста, першими заходять правоохоронці, всім цивільним і навіть журналістам в’їзд заборонено, зауважують у Міністерстві оборони України.
«У Херсоні ворог залишив міни». Ганна Маляр наголошує: воєнкори порушили правила
«У Херсоні ворог залишив міни». Ганна Маляр наголошує: воєнкори порушили правила

Заступниця міністра оборони України Ганни Маляр нагадала акредитованим воєнкорам про порядок роботи в умовах воєнного стану.

«Дозвіл на фактичне перебування і роботу журналіста в зоні активних бойових дій визначають військові з врахуванням ступеню небезпеки та військових задач», — каже вона.

Як наголосила Ганна Маляр, у Херсоні та у передмісті ворог залишив заміновані об‘єкти, вже були випадки підривів на мінах. Тож заборона та обмеження в‘їзду й виїзду з Херсона обумовлені заходами безпеки.

Як уточнила заступниця міністра оборони, після звільнення Херсона спочатку мали пройти стабілізаційні заходи, зокрема пошук диверсійно-розвідувальних груп. Паралельно з роботою СБУ та поліції проводять розмінування. Перед тим, як дозволити в’їзд цивільному населенню й журналістам, офіційно піднімають прапор України. «Так було в Балаклії, так було в Ізюмі, так було в Лимані та інших звільнених населених пунктах», — відзначила Маляр.

Як вона нагадала, для акредитованих журналістів діє порядок роботи в умовах воєнного стану. Акредитацію надають представники армії після перевірки СБУ, результати якої безпосередньо впливають на рішення про акредитацію. Підставами для скасування акредитації представника ЗМІ є порушення правил згідно наказу Головнокомандувача ЗСУ «Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Нагадаємо, із 13 листопада деяким воєнкорам скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали недійсними. Вони порушили правила роботи, кажуть у Генеральному штабі Збройних сил України. Йдеться про вимоги наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022, а також про інші розпорядження військового командування.

У переліку воєнкорів, яким скасували акредитацію, щонайменше шість журналістів знімальних груп, зокрема CNN та SkyNews, журналісти hromadske Анастасія Станко та Микола Пастико, воєнний фотограф «Української правди» Дмитро Ларін.

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу знайти рішення щодо цього конфлікту. Міжнародна організація із захисту прав людини «Репортери без кордонів» закликала українську владу відновити акредитацію воєнкорів, які опублікували матеріали про звільнення Херсона.

Фото з фейсбук-сторінки Ганни Маляр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4721
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій Дібров
522 дн. тому
У Херсоні десятки тисяч людей попри мінну небезпеку кілька днів святкували визволення. А те, чи займається пані Маляр, має назву "лицемірство" в кращому разі. А насправді це - кричуща нефаховість.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду