Чоловік затриманої в Росії журналістки «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої заявив, що вона є «політично ув’язненою»

Чоловік затриманої в Росії журналістки «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої заявив, що вона є «політично ув’язненою»

8 Листопада 2023
776
8 Листопада 2023
14:29

Чоловік затриманої в Росії журналістки «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої заявив, що вона є «політично ув’язненою»

776
Павло Буторін вперше публічно прокоментував затримання своєї дружини 18 жовтня.
Чоловік затриманої в Росії журналістки «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої заявив, що вона є «політично ув’язненою»
Чоловік затриманої в Росії журналістки «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої заявив, що вона є «політично ув’язненою»

Павло Буторін, чоловік затриманої в Росії журналістки Татарсько-башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашевоїзаявив в інтерв’ю «Настоящему времени», що його дружина є «політично ув’язненою».

«Вона має бути звільнена. Вона перебуває зараз під вартою лише тому, що вона журналістка, американка. Ми вважаємо, що вона є політично ув’язненою», — сказав Павло Буторін, голова «Настоящего времени» (медіапроєкту, який «Радіо Свобода» створила спільно із «Голосом Америки»).

Він уточнив, що наразі Курмашеву звинувачують за статтею Карного кодексу РФ про нереєстрацію як «іноземного агента», і це перша в Росії справа за цією статтею.

Буторін також закликав американську владу класифікувати Курмашеву, яка є громадянкою США, як «неправомірно затриману». В інтерв’ю він зазначив, що російська влада все ще не надала консульського доступу для його дружини, порушуючи таким чином її права.

«Ми вже дуже вдячні за підтримку, яку ми отримуємо, але нам потрібно, щоб Алсу була визнана незаконно затриманою особою. Це дуже важливе визначення, яке виходить від уряду Сполучених Штатів і від Державного департаменту, і ми впевнені, що це визначення пришвидшить її звільнення», — сказав Буторін.

Алсу Курмашева — досвідчена журналістка, яка близько 25 років працювала у Татарсько-башкирській службі «Радіо Свобода». В середині травня цього року вона поїхала до Росії в сімейних справах.

Її затримали в аеропорту Казані 2 червня, кола вона збиралась вилетіти з Росії. Силовики вилучили в неї паспорти і телефон.

Після п’яти місяців очікування на рішення у справі, яку Буторін назвав «безглуздою», Курмашеву оштрафували на 10 000 рублів (103 долари) за те, що вона не зареєструвала свій американський паспорт у російських органах влади.

В момент, коли Курмашева очікувала на повернення паспортів, її знову затримали 18 жовтня. Цього разу звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент» — юридичне визначення, яке в Росії використовують з 2012 року для покарання критиків урядової політики.

На даний момент ця стаття кваліфікується як стаття Карного кодексу РФ, за нею загрожує покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» виступили із закликом негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили у правозахисній організації PEN America та в Управлінні ООН з прав людини.

Затримання та арешт журналістки прокоментували й засудили представники американської влади, Євросоюз.

Мін’юст Росії вніс у список «іноземних агентів» понад 30 співробітників «Радіо Свобода».

У березні московський суд оголосив про банкрутство діяльності «Радіо Свобода» в Росії після того, як компанія відмовилася платити численні штрафи на загальну суму понад 1 мільярд рублів (14 мільйонів доларів) за недотримання закону.

Корпорація «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (RFE/RL) тимчасово припинила роботу в Росії

Нагадаємо, днями стало відомо, що Рада директорів медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» призначила новим виконувачем обов’язків президента корпорації — медіаменеджера Стівена Капуса.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду