Влада Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів». Опозиція обіцяє продовжувати протести

Влада Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів». Опозиція обіцяє продовжувати протести

9 Березня 2023
2366
9 Березня 2023
11:16

Влада Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів». Опозиція обіцяє продовжувати протести

2366
Влада каже, що хоче краще роз’яснити суспільству суть закону, коли емоції спадуть. Опозиція має намір продовжувати акції протесту до остаточного утвердження «прозахідного курсу». Експерти ж переконують, що «відкликати» законопроєкт процедурно неможливо.
Влада Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів». Опозиція обіцяє продовжувати протести
Влада Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів». Опозиція обіцяє продовжувати протести

У Грузії відкликали з парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», який викликав великі протести в країні та стурбованість у Євросоюзі. Влада заявила, що має намір краще пояснити суспільству потребу цих законів, коли емоційне тло спаде. Опозиція каже, що має намір продовжувати протести до остаточного утвердження «прозахідного курсу». Водночас експерти заявляють, що «відкликати» законопроєкт, який пройшов перше читання, процедурно неможливо.

Про «відкликання» йдеться у спільній заяві правлячої партії «Грузинська мрія», громадського руху «Сила народу» та парламентської більшості.

«Ми бачимо, що законопроєкт викликав розбіжності в думках у суспільстві. Машина брехні змогла виставити його у негативному світлі та ввести в оману певну частину громадськості», — зазначили у правлячих партіях.

За їхніми словами, проєкту закону «наклеїли брехливий ярлик "російського закону"», а його ухвалення в першому читанні в очах частини громадськості «подали як відхід від європейського курсу».

Влада уточнила, що вирішила відкликати підтриманий законопроєкт без застережень. Водночас, за їхніми словами, коли емоційне тло спаде, суспільству «краще пояснять», для чого був законопроєкт і чому важливо забезпечити прозорість іноземного впливу в країні.

«Для цього ми розпочнемо зустрічі з населенням і донесемо до широкої громадськості правду про кожну деталь справи. Ми діємо з особливою відповідальністю, яку як керівна влада маємо перед кожним членом суспільства», — додали у заяві.

(ОНОВЛЕНО) Представництво Євросоюзу у Грузії вже привітало рішення влади відкликати законопроєкт і закликало всіх політичних лідерів країни відновити проєвропейські реформи в інклюзивній і конструктивній манері для того, щоб Грузія отримала статус кандидата в ЄС, повідомляє канал Mtavari.

Водночас представники опозиції заявили, що мають намір знову зібратися на акцію протесту в центрі Тбілісі у четвер і мітингувати, доки Грузія не візьме «гарантований прозахідний курс».

Член партії «Гірчі — Більше свободи» Цотне Коберідзе заявив, що мітинг розпочнеться о 19:00 на проспекті Руставелі, повідомляє SOVA.

Демонстранти вимагають ясності від влади, як саме вона планує відкликати законопроєкт «Про агентів іноземного впливу», а також негайного звільнення всіх затриманих протестувальників.

«Сьогодні неодмінно буде акція! Є багато молодих людей, які не довіряють "Грузинській мрії" і вважають, що гарантом зближення країни із Заходом є ми», — заявив Коберідзе.

«Це не можна вважати досягнутою перемогою, особливо на тлі того, коли десятки молодих людей заарештовані, а місцеперебування багатьох невідоме. Усі вони мають бути звільнені. Наша протестна хвиля і боротьба не припиняться, доки не буде гарантована європейська перспектива Грузії», — цитує грузинський «Перший канал» слова депутата опозиційного «Національного руху» Іраклія Фавленішвілі.

Тим часом грузинські юристи, експерти та фахівці з конституційного права заявили, що оголошене грузинською правлячою коаліцією «відкликання» ухваленого в першому читанні законопроєкту про «іноагентів» суперечить правилам парламенту і не може бути втілене, передає «Європейська правда».

Зокрема, конституціоналіст Вахушті Менабде сказав, що закон, ухвалений у першому читанні, відкликанню не підлягає. Експерт також нагадав, що влада зареєструвала два проєкти, а відкликати пообіцяла один — саме той, з яким це неможливо зробити. Водночас другий проєкт, що передбачає жорсткіше покарання для «іноагентів», але ще не був голосований у парламенті, можливо відкликати, якщо всі його ініціатори звернуться з таким проханням до парламенту.

Юристка Ліна Гвініанідзе стверджує, що проєкту, який пройшов перше читання, має бути відхилений голосуванням у парламенті. «Вони відступили лише на словах. Неможливо відкликати проєкт, ухвалений у першому читанні», — підтримав її неурядовий експерт Сергі Капанадзе.

Опозиційна депутатка Ані Цитлідзе, яку цитує Mtavari, заявила, що навіть у разі відхилення проєкту комітетами та сесійною залою є можливість повернутися до його розгляду протягом місяця.

Нагадаємо, 7 березня ввечері парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачає створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з-закордону.

Крім того, влада Грузії розглядає аналогічний законопроєкт «Про реєстрацію іноземних агентів» щодо фізичних і юридичних осіб з деякими винятками. 

Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати (утім, парламент може вето подолати).

Ще ввечері 7 березня під парламентом Грузії розпочались акції протесту проти прийняття законів про «іноагентів», які переросли у сутички з правоохоронцями. Вночі спецпідрозділи поліції витіснили більшість мітингарів з проспекту Руставелі. Опозиція заявила про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків і пообіцяла перейти до щоденних протестів «до перемоги».

8 березня біля будівлі парламенту Грузії у Тбілісі знову зібралися тисячі противників законопроєкту про «іноземних агентів». Серед присутніх були зокрема студенти та учасниці Жіночого маршу. На акції помітні були українські прапори, а також вмикали, крім гімну Грузії, гімн України.

Міністерство закордонних справ України висловило солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії і заявило, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства.

Крім того, згадав про протестувальників у Грузії й президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 8 березня. «Немає такого українця, який не бажав би успіху нашій дружній Грузії. Демократичного успіху. Європейського успіху», — підкреслив Зеленський.

Він висловив упевненість, що Україна, Грузія та Молдова будуть членами Євросоюзу. «На це заслуговують усі вільні народи Європи», — наголосив він.

Також президент подякував протестувальникам, які тримали прапори та виконували гімн України. «Це повага до України, і я хочу висловити щиру повагу до Грузії», — додав Зеленський.

8 березня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі надіслав листа президенту Венеціанської комісії Ради Європи Клер Базі-Малорі з проханням підготувати висновок щодо двох законопроєктів, поданих до парламенту Грузії.

Відзначимо, аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. Ще в листопаді 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування.

Крім того, у 2019 році Держдума Росії ухвалила законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» ще й фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

З того часу міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» десятки ЗМІ та сотні фізичних осіб, зокрема «Голос Америки», проекти «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время», «Дождь», видання «Медуза», Bellingcat тощо.

Фото: скриншот з Mtavari TV / твіттер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2366
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду