Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»

10 Березня 2023
2411
10 Березня 2023
12:12

Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»

2411
Проти законопроєкту голосували представники опозиції, більша частина депутатів «Грузинської мрії» не брала участь у голосуванні.
Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»
Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт «про прозорість іноземного впливу», через який у країні почалися масові протести. На думку опозиції, цей законопроєкт «суперечив прозахідному курсу» Грузії.

Як повідомляє «Эхо Кавказа», законопроєкт у другому читанні не підтримали 35 депутатів, «за» проголосував  один член парламенту, – один із лідерів правлячої «Грузинської мрії» Давид Самхарадзе. Проти законопроєкту голосували представники опозиції, а більша частина депутатів «Грузинської мрії» не брала участь у голосуванні.

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачав створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з-закордону.  Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати (утім, парламент може це вето долати). 

Міністерство закордонних справ України висловило солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії і заявило, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства.

Ввечері 7 березня під парламентом Грузії розпочались масові акції протесту проти  ухвалення закону про «іноагентів», які переросли у сутички з правоохоронцями. 

9 березня влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», однак, юристи заявили, що «відкликати» законопроєкт, який пройшов перше читання, процедурно неможливо. Отже, законопроєкт мав бути відхилений у другому читанні саме у парламенті.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2411
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду