Російський суд продовжив арешт журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій

Російський суд продовжив арешт журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій

1 Лютого 2024
851
1 Лютого 2024
17:46

Російський суд продовжив арешт журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій

851
Алсу Курмашева перебуває під вартою вже більше ста днів.
Російський суд продовжив арешт журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій
Російський суд продовжив арешт журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій

Радянський суд у Казані до 5 квітня продовжив термін тримання під вартою журналістці «Радіо Свобода» Алсу Курмашевій. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Рішення прийняв суддя Сергій Аптулін. Засідання було закритим, журналістів пустили лише на оголошення рішення. Іншим присутнім зайти не дозволили. 

Адвокат журналістки наполягав змінити запобіжний захід на домашній арешт, проте суд звернення проігнорував. 

Алсу Курмашева перебуває більше 100 днів під вартою. 18 жовтня її затримали, 23 жовтня відправили під варту

Суд розглядає справу за статтею 330.1 Кримінального кодексу РФ. Журналістку звинувачують у тому, що вона не надала документи для внесення її до реєстру «іноземних агентів» (хоча Мін’юст РФ не вносив Курмашеву до цього реєстру), але при цьому «здійснювала цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ». Максимальне покарання за цією статтею — п’ять років позбавлення волі.

Також 11 грудня проти Алсу Курмашевої порушили ще одну справу — за поширення «фейків» про російську армію. 

Як пише «Радіо Свобода», затримання журналістки засудили влада США, уряди Канади, Чехії, Франції, Польщі та Швеції, а також верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки, голова Європейського парламенту, Організація з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ та верховний комісар ООН із прав людини. 

Стівен Капус, що виконує обов’язки президента «Радіо Вільна Європа», вимагає від Державного департаменту США офіційно визнати Алсу Курмашеву «неправомірно затриманою». 

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» виступили із закликом негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили правозахисна організація PEN America та Управління ООН з прав людини, Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики та безпеки, а також Євросоюз. Правозахисний проєкт «Меморіал» визнав Алсу Курмашеву політичною ув’язненою

Алсу Курмашева протягом багатьох років висвітлює проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії, зокрема питання захисту та збереження татарської мови й культури на тлі посилення за останні роки тиску російської влади на корінні народи РФ. 

Курмашева є громадянкою Росії та США, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. Вона приїхала до Росії за сімейними обставинами в середині травня 2023 року. 

На фото  Алсу Курмашева / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
851
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду