Рівень свободи у світі зменшився. Уряди низки країн наслідували приклад авторитарної Росії, — Freedom House

Рівень свободи у світі зменшився. Уряди низки країн наслідували приклад авторитарної Росії, — Freedom House

29 Лютого 2024
843
29 Лютого 2024
22:26

Рівень свободи у світі зменшився. Уряди низки країн наслідували приклад авторитарної Росії, — Freedom House

843
У своєму звіті організація наголошує, що в 2023 році політичні права та громадянські свободи скоротилися в 52 країнах.
Рівень свободи у світі зменшився. Уряди низки країн наслідували приклад авторитарної Росії, — Freedom House
Рівень свободи у світі зменшився. Уряди низки країн наслідували приклад авторитарної Росії, — Freedom House

Правозахисна організація Freedom House заявила, що рівень глобальної свободи у всьому світі у 2023 році знову скоротився. Ця тенденція триває вже 18-й рік поспіль. Про це йдеться в щорічному звіті Freedom House. 

Організація наголошує, що політичні права та громадянські свободи скоротилися в 52 країнах - у той час, як лише 21 країна досягла поліпшень у цьому напрямі. Погіршенню ситуації сприяли насамперед нечесно проведені вибори та збройні конфлікти.

«Повномасштабне вторгнення Кремля в Україну, яке триває вже третій рік поспіль, продовжує призводити до жертв серед цивільного населення, зниження рівня свободи на окупованих Росією територіях країни та сприяло поглибленню авторитаризму в самій Росії», — зазначається у звіті.

Freedom House констатує факт більш інтенсивного придушення опозиції в РФ та вербування місцевих жителів на тимчасово окупованих Москвою українських територіях для участі у війні

У 2023 році політичні права та громадянські свободи на тимчасово окупованих територіях деградували ще більше, зазначається у звіті, оскільки російська влада проводила фіктивні місцеві вибори, інституціоналізувала та депортувала українських дітей.

Повномасштабне вторгнення РФ також створило серйозні перешкоди для проведення президентських виборів в Україні, які мали відбутися у березні 2024 року. Голосування навряд чи відбудеться, наголошують в організації, оскільки Україна перебуває у стані війни, і мільйони її громадян були переміщені зі свого основного місця проживання. 

Щодо майбутніх цьогорічних президентських виборів у РФ Freedom House зазначає, що переможцем на них, безперечно, стане Володимир Путін, який перебуває при владі вже два з половиною десятиліття. Російський уряд  використовував юридичні інструменти, щоб виключити з бюлетенів опозиційні політичні партії та кандидатів, ув'язнити активістів та політиків, закрити чи витіснити всі незалежні ЗМІ та підпорядкувати собі судову систему. З моменту повномасштабного вторгнення в Україну Кремль посилив свій внутрішній контроль, прагнучи обмежити публічні політичні висловлювання людей.

Що стосується Євразії загалом, то тут вибори все ще проводяться регулярно, але частина з них зазвичай є лише «тонким покривом легітимності для автократів».

У 2023 році атаки на здатність співіснувати людям різних політичних переконань, етнічної належності та релігій додатково погіршили фундаментальні свободи та спричинили значні людські страждання — як на спірних територіях, так і в країнах, що здійснюють над ними контроль. Зокрема, завоювання Нагірного Карабаху Азербайджаном призвело до різкого зниження свободи.

Організація також зафіксувала обмеження свобод у Китаї, Індії, Таджикистані та в Секторі Гази через протистояння Ізраїлю й терористичного угруповання ХАМАС.

Репресивні уряди низки країн наслідували Москву, наголошено у звіті, пропонуючи або приймаючи у своїх країнах закони, які маркують незалежні медіа та організації громадянського суспільства як «іноземних агентів». На початку 2023 року уряд Грузії намагався прийняти власну версію закону про іноземних агентів, який би значно підірвав свободи асоціацій та вільне висловлювання думок. Проєкт закону було відкликано після масових публічних демонстрацій його противників, натомість, законодавці від правлячої партії Грузії вказали, що законопроєкт може бути повторно подано після публічних консультацій.

Читайте також: 

«Демократії повинні взяти на себе відповідальність за управління міжнародною системою, взявши на себе зобов'язання щодо проведення вільних та справедливих виборів усередині країни та за кордоном, зміцнити солідарність із союзниками на передовій та притягнути диктаторів до відповідальності за порушення прав людини», — наголошується у звіті Freedom House.

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
843
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду