Журналістку Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО

Журналістку Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО

16 Лютого 2024
1080

Журналістку Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО

1080
Премію вручають «За видатний внесок у справу свободи преси у складних умовах».
Журналістку Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО
Журналістку Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО

Чехія і ще 22 країни висунули журналістку татаро-башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву, ув’язнену в Росії, на Всесвітню премію ЮНЕСКО/Ґільєрмо Кано «За видатний внесок у справу свободи преси у складних умовах». Про це повідомляє МЗС Чехії.

Премією ЮНЕСКО/Ґільєрмо Кано щорічно нагороджують людину або організацію, яка зробила «значний внесок у справу захисту свободи преси або її сприяння в усьому світі, особливо якщо така діяльність пов’язана з ризиком або репресіями».

Лауреата премії обирають за рекомендацією незалежного журі у складі 12 осіб. Кандидатів можуть висувати регіональні та міжнародні неурядові організації, що опікуються питаннями свободи преси, а також держави-члени ЮНЕСКО, передає «Радіо Свобода».

Алсу Курмашева майже 25 років працювала в татаро-башкирській службі «Радіо Свобода». Вона висвітлювала проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії, зокрема питання захисту та збереження татарської мови й культури на тлі посилення за останні роки тиску російської влади на корінні народи РФ. Курмашева є громадянкою Росії та США, проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми.

У середині травня 2023 року Курмашева поїхала до Росії в сімейних справах. Її затримали в аеропорту Казані 2 червня, кола вона збиралась вилетіти з Росії. Силовики вилучили в неї американський та російський паспорти і телефон. Після п’яти місяців очікування на рішення у справі Курмашеву оштрафували на 10 000 рублів (103 долари) за те, що вона не зареєструвала свій американський паспорт у російських органах влади.

У момент, коли Курмашева очікувала на повернення паспортів, її знову затримали 18 жовтня. Цього разу звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент». Відповідно до ч. 3 ст. 330.1 КК РФ, журналістка, яка, за версією російського слідства, збирала відомості в галузі військово-технічної діяльності РФ, мала добровільно зареєструватися як «іноземний агент», чого вона не зробила. 

23 жовтня районний суд Казані заарештував Алсу Курмашеву і відправив до СІЗО. Їй загрожує позбавлення волі терміном до п’яти років. 12 грудня Верховний суд Татарстану залишив апеляційну скаргу без задоволення. 1 лютого Радянський суд у Казані продовжив термін тримання Курмашевої під вартою до 5 квітня.

11 грудня в Росії проти Алсу Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу  — за статтею про «фейки» про російську армію. Приводом стала книга Курмашевої «Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну», яка вийшла в листопаді 2022 року. Стаття передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» виступили із закликом негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили правозахисна організація PEN America та Управління ООН з прав людини, Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики та безпеки, а також Євросоюз. Правозахисний проєкт «Меморіал» визнав Алсу Курмашеву політичною ув’язненою

На фото  Алсу Курмашева / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду