Грузія відправила до Венеціанської комісії законопроєкт про «іноагентів», який спричинив масові протести

Грузія відправила до Венеціанської комісії законопроєкт про «іноагентів», який спричинив масові протести

8 Березня 2023
991
8 Березня 2023
20:37

Грузія відправила до Венеціанської комісії законопроєкт про «іноагентів», який спричинив масові протести

991
Як пише грузинська служба «Радіо Свобода», другий законопроєкт «Про реєстрацію іноземних агентів», який провладні депутати називають «американським», направили до Венеціанської комісії без обговорення на пленарному засіданні.
Грузія відправила до Венеціанської комісії законопроєкт про «іноагентів», який спричинив масові протести
Грузія відправила до Венеціанської комісії законопроєкт про «іноагентів», який спричинив масові протести

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі надіслав листа президенту Венеціанської комісії Ради Європи Клер Базі-Малорі з проханням підготувати висновок щодо двох законопроєктів, поданих до парламенту Грузії. Про це повідомив проєкт «Ехо Кавказу»  від «Радіо Свобода».

Як відомо, члени руху «Сила народу», які формально оголосили про вихід із правлячої партії «Грузинська мрія», внесли до парламенту проєкти закону «Про прозорість іноземного впливу», який напередодні був  затверджений у першому читанні, та документа «Про реєстрацію іноземних агентів», який провладні депутати називають «американським».

Як пише грузинська служба «Радіо Свобода», так званий американський законопроект направили до Венеціанської комісії без обговорення на пленарному засіданні. Документ на цьому етапі не винесуть на сесію.

«У міру просування Грузії на шляху до членства в ЄС ми прагнемо працювати з нашими міжнародними партнерами, щоб забезпечити найкращий баланс між законними цілями прозорості та безпеки, з одного боку, і правами та свободами громадянського суспільства, з іншого. У дусі нашого багаторічного партнерства ми звертаємося до Венеціанської комісії з проханням підготувати правовий висновок щодо законопроєктів, що додаються», — йдеться у листі Шалви Папуашвілі, який поширила пресслужба парламенту.

Раніше в «Силі народу» та в «Грузинській мрії» заявляли, що обидва законопроєкти направлять до Венеціанської комісії вже після того, як вони будуть затверджені у першому читанні. Водночас у «Мрії» говорили, що, вони все одно затвердять документ, якщо комісія виступить із неаргументованими зауваженнями.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла, що використовує своє право і накладе вето на закон про «іноземних агентів». Однак правляча партія, ймовірно, зможе його подолати.

Нагадаємо, 7 березня ввечері парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачає створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з-закордону.

Крім того, влада Грузії розглядає аналогічний законопроєкт «Про реєстрацію іноземних агентів» щодо фізичних і юридичних осіб з деякими винятками. 

Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати (утім, парламент може вето подолати).

Ввечері 7 березня під парламентом Грузії розпочались акції протесту, які переросли у сутички з правоохоронцями. Вночі спецпідрозділи поліції витіснили більшість мітингарів з проспекту Руставелі. Опозиція заявила про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків і пообіцяла перейти до щоденних протестів «до перемоги».

Міністерство закордонних справ України вважає, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства і висловило солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
991
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду