Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за розслідування

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за розслідування

30 Жовтня 2023
1617
30 Жовтня 2023
16:53

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за розслідування

1617
На початку жовтня журналісти розповіли про завищені ціни на закупівлях Миколаївської ОВА для реконструкції водопровідної мережі в місті.
Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за розслідування
Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за розслідування

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім висловив вдячність журналістам видання «Наші гроші» за розслідування завищених цін на закупівлях ОВА для реконструкції водопроводу в місті. На це звернув увагу Інститут масової інформації.

4 жовтня журналісти «Наших грошей» оприлюднили розслідування під назвою «Мільярдний розпил по вертикалі Кіма». У матеріалі йшлося про закупівлі Миколаївської ОВА на загальну суму 1,05 млрд гривень на реконструкцію водогону із завищенням у кілька разів цін на будматеріали. 

У той же день, реагуючи на журналістське розслідування, Віталій Кім опублікував у своєму телеграм-каналі відеозапис, де закликав «не вірити поганим новинам».

«Ми не можемо собі дозволити, щоб тут хтось щось вкрав. Ми відзвітуємо за кожну копійку. Не вірте поганим новинам», — сказав Кім.

13 жовтня розслідування «Наших грошей» стало темою дискусії учасників програми «УП. Чат», серед яких були журналісти «Української правди» Севгіль Мусаєва і Михайло Ткач, а також автор розслідування, редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов. Під час цієї дискусії Ніколов сказав, що за його підрахунками мова йде про «300 мільйонів маржі».

«У Миколаєві будують водогін за мільярд. Це підлеглі Кіма, цього популярного політика, це роблять. Вони в тендер зашили десь мінімум 300 мільйонів тупої маржі. От тупо завищили ціни…», — сказав редактор «Наших грошей».

Пізніше Департамент містобудування Миколаївської ОВА, коментуючи це розслідування, заявив, що ціни, вказані в тендері, повністю відповідають дійсності, писало видання «НикВести».

Однак 28 жовтня під час брифінгу у Миколаївській ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за аналіз закупівель для реконструкції водогону. Він заявив, що «розібрався в питанні» та підтвердив, що завищення цін дійсно було.

«Я розібрався в цьому питанні. Ми проаналізували ринкові ціни. Що хочу зазначити: це проєкт на два роки, там не передбачені авансові платежі, не можна заплатити раніше, тільки по актам виконаних робіт. Порівнювали умовно труба з ізоляцією та без… Але я щиро дякую журналістам, тому що ми знайшли, що підрядник заклав в ціну інфляцію не тільки цього року, але й наступного. Це 30%, які не будуть оплачуватись, тому що оплата і закупівля проходитимуть цього року. Тобто я щиро дякую, ми дійсно це питання знайшли», — сказав Кім.

ІМІ зазначає, що станом на 30 жовтня у «Прозорро» немає додаткових угод на зниження цін у відповідних закупівлях.

Нагадаємо, у вересні цього року журналісти «Наших грошей» опублікували матеріал, у якому розповіли, що компанія бізнес-партнера Єрмака отримала з держбюджету 21 млн грн на виготовлення серіалів.

У серпні журналістський проєкт «Наші гроші» повідомив, що долучився до створення Рейтингу недоброчесних чиновників, суддів і правоохоронців, який ініціювали українські підприємці.

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва та редактор проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов стали лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи 2023».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду