«Діти, які вже ніколи». У Києві презентують фільм-розслідування про вбивства українських дітей росіянами

«Діти, які вже ніколи». У Києві презентують фільм-розслідування про вбивства українських дітей росіянами

18 Вересня 2023
2039
18 Вересня 2023
19:05

«Діти, які вже ніколи». У Києві презентують фільм-розслідування про вбивства українських дітей росіянами

2039
У стрічці зібрані трагічні історії трьох дітей: 10-річної Каті Вінарської з Харківщини, 12-річного Влада Магдика з Київщини та 15-річного Михайла Устянівського з Херсонщини.
«Діти, які вже ніколи». У Києві презентують фільм-розслідування про вбивства українських дітей росіянами
«Діти, які вже ніколи». У Києві презентують фільм-розслідування про вбивства українських дітей росіянами

«Це найважча робота за всю мою кар’єру. Фільм-розслідування для The Kyiv Independent про вбивства українських дітей російськими військовими. У вівторок, 19 вересня, о 19:30 буде прем’єра цього фільму у київському кінотеатрі “Жовтень”. Вхід вільний. Все, що потрібно, — зареєструватися на подію», — написав у фейсбуку автор стрічки «Діти, які вже ніколи», журналіст The Kyiv Independent Данило Мокрик.

У той же день, коли відбудеться показ фільму у «Жовтні», він буде представлений і на ютюб-каналі «Української правди». 21 вересня о 22:00 стрічку «Діти, які вже ніколи» можна буде подивитися на місцевих каналах Суспільного мовлення.

«Діти, які вже ніколи» — це трилогія, що складається з історій про дітей, яких убили російські військові: 10-річну Катю Вінарську з Харківщині, 12-річного Влада Магдика з Київщині та 15-річного Михайла Устянівського з Херсонщини.

«Російська армія вчинила незліченну кількість злочинів в Україні,  — розповів Данило Мокрик. — Але серед них дуже виділяються дітовбивства. І цю червону лінію — вбити дитину — росіяни перетнули десятки разів в Україні»

По автомобілю, в якому перебувала 10-річна Катя Вінарська, російські силовики двічі відкривали вогонь: вперше, коли дівчинка разом з рідними намагалася втекти від окупантів, вдруге — коли після першого поранення її везли до лікарні.

«Я хочу, щоб весь світ знав, що її вже немає», — говорить Марія Ківшар, бабуся Каті, яка в той момент була з дівчинкою і намагалася її врятувати.

Команда The Kyiv Independent, поспілкувалася з батьками та родичами загиблих дітей, а також із безпосередніми свідками їх убивств. У одному з випадків журналісти-розслідувачі змогли навіть встановити осіб, причетних до вбивства.

З 24 лютого 2022 року лише за офіційними даними російська армія вбила в Україні понад 500 дітей. Реальна кількість жертв може бути значно вищою. Десятки з них загинули від стрілецької зброї. Вбивства, які відбуваються в різних регіонах і в різний час, свідчать про системний характер цих воєнних злочинів.

«Про ці злочини потрібно говорити якомога голосніше. Їх потрібно розслідувати. Кожен із цих випадків вимагає справедливості та притягнення до відповідальності. Тому ми зняли документальний фільм “Діти, які вже ніколи”», — каже Данило Мокрик.

Команда, яка працювала над фільмом «Діти, які вже ніколи»:

  • автор фільму — Данило Мокрик;
  • дослідник — Костянтин Нечипоренко;
  • режисерка монтажу — Марія О’Райлі;
  • керівниця відділу розслідування воєнних злочинів — Євгенія Моторевська.

 

Фільм створено за фінансової підтримки Microsoft та спільноти Тhe Kyiv Independent.

Інформаційними партнерами проєкту є ГО «Ла Страда», ГО «SOS Дитячі Містечка», Регіональний центр прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Docudays», ГО «Армія PR», Центр громадянських свобод, МБФ «Карітас», Благодійний фонд «Голоси дітей».

The Kyiv Independent — українське англомовне медіа, засноване в листопаді 2021 року колишніми журналістами й журналістками Kyiv Post та командою медіаконсалтингу Jnomics.

Як повідомлялось раніше, у березні 2023 року The Kyiv Independen заснувало відділ розслідування воєнних злочинів

Наприкінці липня команда випустила свій перший документальний фільм «Діти для Путіна», у якому йдеться про примусову депортацію українських дітей з окупованого Маріуполя в Росію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2039
Читайте також
21.09.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду