Після розслідування «Схем» НАБУ і САП повідомили директору одного з підрозділів «Енергоатому» про підозру в розтраті 100 млн грн

Після розслідування «Схем» НАБУ і САП повідомили директору одного з підрозділів «Енергоатому» про підозру в розтраті 100 млн грн

26 Жовтня 2023
3569
26 Жовтня 2023
13:53

Після розслідування «Схем» НАБУ і САП повідомили директору одного з підрозділів «Енергоатому» про підозру в розтраті 100 млн грн

3569
У січні 2022-го журналісти опублікували аудіозапис наради в кабінеті високопосадовця, де йшлося про зникнення частини коштів на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі.
Після розслідування «Схем» НАБУ і САП повідомили директору одного з підрозділів «Енергоатому» про підозру в розтраті 100 млн грн
Після розслідування «Схем» НАБУ і САП повідомили директору одного з підрозділів «Енергоатому» про підозру в розтраті 100 млн грн

Редакція проєкту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» («Радіо Свобода») повідомила, що Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили Миколі Божку, генеральному директору відокремленого підрозділу «Енергоатому» «Атомпроектінжиніринг», про підозру в розтраті 100 мільйонів гривень під час будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі. Підозру також отримав керівник і співробітники компанії-генпідрядника будівництва ТОВ «БК «КБР». При цьому журналісти послалися на повідомлення пресслужби НАБУ.

Як випливає з повідомлення НАБУ, загалом про підозру повідомили п’ятьом особам.

«Як встановило слідство, у 2017–2020 рр. для потреб ДП “НАЕК “Енергоатом” виконувались роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. У 2020 році у зв’язку із коригуванням проєкту будівництва виникла необхідність у закупівлі робіт по його завершенню. У грудні того ж року між ВП “Атомпроектінжиніринг”, яке входить у структуру ДП НАЕК “Енергоатом”, та приватною компанією в обхід відкритих торгів укладено договір завершення будівництва сховища. З метою заволодіння коштами ДП “НАЕК “Енергоатом” додатковими угодами ціну договору збільшили втричі — з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП “НАЕК “Енергоатом” втричі дорожче.

У результаті цих дій ДП “НАЕК “Енергоатом” переплатило майже 100 млн грн», — ідеться в повідомленні НАБУ. 

Дії осіб кваліфікували за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

«Схеми» нагадують, що ще на початку минулого року опублікували розслідування, до якого ввійшов аудіозапис наради в кабінеті високопосадовця національної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Миколи Божка. Її учасники констатують, що частина грошей на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі зникла, і обговорюють, як приховати цей факт та профінансувати подальші роботи, щоб вчасно здати об’єкт.

«“Вам за систему радіаційного контролю додатково заплатили 22. Правильно я розумію? Мені треба було вас виручати і себе виручати, і тому ми там пішли на реальні порушення. Ми заплатили гроші вам нецільові. До першої перевірки», — сказав голос, схожий на голос керівника «Атомпроектінжинірингу», у фрагменті аудіозапису.

На думку фахівців, до яких звернулися «Схеми», у наведених у розслідуванні фактах були ознаки одразу декількох злочинів.

«У 2021 році Україна офіційно заявила, що припинила вивозити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС до Росії. Раніше, за даними “Енергоатому”, державного оператора українських АЕС, Україна щорічно платила за це Росії 150–200 мільйонів доларів. На початку 2000-х українська влада вирішила побудувати власне Централізоване сховище. Лише у 2017 році “Енергоатом” почав будівництво, але введення в експлуатацію постійно переноситься», — нагадують у своїй публікації «Схеми».

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що журналісти «Схем» з’ясували, що компанії «Епіцентр» і «Нова лінія», якими володіють нардеп Олександр Герега та його дружина Галина Герега, з 2014 року і до кінця липня 2022 року щомісячно виплачували зарплату колишньому директорові гіпермаркету «Епіцентр» у Макіївці Геннадію Гальчуку. Після 2014 року він почав керувати на окупованій частині Донеччини створеною замість «Епіцентрів» мережею «Галактика». 

Журналісти українського проєкту «Схеми» та російського «Система» опублікували розслідування «Таємна армія ГРУ РФ», у якому розповіли про те, як працює секретна система вербування тисяч росіян на війну проти України.

У вересні цього року «Укрзалізниця» пояснила «Схемам», чому не націоналізувала «золотий вагон» Медведчука.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3569
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду