«Радіо Свобода»: «Ми не коментуємо кадрову політику». Мовник відповів на запитання «Детектора медіа» щодо розслідування Держдепу

«Радіо Свобода»: «Ми не коментуємо кадрову політику». Мовник відповів на запитання «Детектора медіа» щодо розслідування Держдепу

7 Жовтня 2023
1275
7 Жовтня 2023
17:19

«Радіо Свобода»: «Ми не коментуємо кадрову політику». Мовник відповів на запитання «Детектора медіа» щодо розслідування Держдепу

1275
За інформацією Politico, Кенан Алієв, колишній співробітник «Радіо Свободи», вважає, що його звільнили за критику возвеличення російської культури в часи російської агресії.
«Радіо Свобода»: «Ми не коментуємо кадрову політику». Мовник відповів на запитання «Детектора медіа» щодо розслідування Держдепу
«Радіо Свобода»: «Ми не коментуємо кадрову політику». Мовник відповів на запитання «Детектора медіа» щодо розслідування Держдепу

Кенан Алієв, колишній редактор художніх проєктів «Радіо Свободи», у липні цього року звернувся зі скаргою до Головного інспектора Державного департаменту США. Про це повідомляє видання Politico. Алієв вважає, що його звільнили з «Радіо Свободи» з порушеннями за те, що він висловив незгоду з керівництвом: виступив проти позбавленої контексту популяризації російської культури та ескапізму для росіян у часи російської агресії проти України.  

У листі Алієва до Держдепу стверджується, що культурна інформаційна політика «Радіо Свободи» щодо Росії суперечить місії видання  та зовнішньополітичним інтересам США. 

Навесні 2022 року Алієв буцімто мав очолити створення розважальних російськомовних програм «Радіо Свободи» і планував виготовляти контент про реалії російської агресії проти України. Проте керівництво «Радіо Свободи» начебто наполягало на демонстрації російських фільмів, музики, мистецтва загалом. Алієв вважав, що це, навпаки, захистить та відволіче росіян від війни: «Росія веде війну та вбиває українців. Наразі ми не маємо морального права захищати російську культуру. Це виглядатиме як спроба гуманізувати машину для вбивств». 

Серед конкретних речей, проти яких нібито виступав Алієв, була, наприклад, ідея концерту до Нового року «з гумором та надією від найвідоміших росіян для російськомовної аудиторії всього світу». 

Урешті, згідно з листом Алієва до Держдепу, за місяць після його звернення із засудженням культурної політики «Радіо Свободи» щодо Росії редактора було звільнено.  

Це далеко не перший скандал в Американській агенції Глобальних медіа (регулює «Радіо Свобода» та «Голос Америки»), що стосується Росії. Лише у 2023 році там уже встигли призначити російську пропагандистку креативною директоркою, звільнити російського пропагандиста, після скандалу не призначити російського пропагандиста та запустити російськомовну розважальну платформу VotVot.

«Детектор медіа» звернувся із запитаннями до комунікаційної директорки «Радіо Свободи» Вікторії Беннер (далі — переклад): 

  1. Чи правда, що пана Алієва було звільнено за місяць після того, як він висловив переконання, що створення креативного контенту, призначеного відволікти від реалій війни, — це неправильне використання грошей американських платників податків, які були виділені «Радіо Свободі» для боротьби з російською пропагандою, що підживлює війну проти України?
  2. Чи правда, що пана Алієва було офіційно звільнено у зв’язку з реструктуризацією його відділу, і він був єдиним співробітником, чию посаду скоротили у зв’язку з цією реструктуризацією?   
  3. Як ви оцінюєте ефективність платформи VotVot та її відповідність місії «Радіо Свободи»? Скільки коштує платформа VotVot? Останні публікації на цій платформі включають стендап про «життя жінок та магічні здібності» і фільм про відеогру. 

Пані Вікторія Беннер відповіла (далі — переклад), що «Радіо Свобода» не коментує конкретних кадрових питань та поточних розслідувань, а всі кадрові рішення ухвалює відповідно до закону. 

Далі пані Вікторія нагадала, що понад 70 років «Радіо Свобода» надає чесні новини російськомовній аудиторії. І що «журналістика — це не пропозиція з нульовою сумою: хоча репортажі та аналітичні матеріали залишаються основою того, що ми робимо, “Радіо Свобода” також створює ефективні культурні програми, які повністю відповідають нашим цінностям та місії».   

Щодо платформи VotVot, то вона нібито є частиною більшої стратегії із залучення російськомовної аудиторії та боротьби з дезінформацією всіма доступними способами. VotVot, за словами пані Беннер, надає платформу не лише російськомовним, але й українськомовним спікерам та стоїть на фундаменті 70-річної історії музичних та загалом мистецьких трансляцій «Радіо Свободи». Як розповідає пані Вікторія, один із найпопулярніших проєктів платформи — це «Пес Патрон та друзі». Також на VotVot скоро вийде документальна стрічка «Двадцять днів у Маріуполі».     

Комунікаційна директорка «Радіо Свободи» додає, що «незважаючи на серйозну цензуру, VotVot наразі показує себе дуже успішно: його аудиторія стабільно росте, додаток має рекордні завантаження». 

Нагадаємо, організацію Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), у складі якої — «Радіо Свобода» і телеканал «Настоящее время», фінансує уряд США. 

Читайте наше інтерв’ю з президентом та CEO RFE/RL Джеймі Флаєм: «Джеймі Флай, RFE/RL: Наші російські журналісти пожертвували всім, щоби працювати в нас».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1275
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду