Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем

Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем

21 Вересня 2023
4417
21 Вересня 2023
16:39

Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем

4417
Ексголова «Нафтогазу» консультував авторку книги та дав їй інтерв’ю. У коментарі «Детектору медіа» він пояснив, чому вважає її роботу цінною для українців.
Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем
Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем

Колишній голова НАК «Нафтогаз України», співзасновник інвестиційної компанії Eney Андрій Коболєв на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що днями була видана книга-розслідування французької журналістки Маріон ван Рентергем «Пастка “Північний потік”». Він також наголосив, що вважає цю книгу корисною і цікавою для українського читача, тому наразі шукає «українське видавництво, до якого варто звернутись з питанням її видання українською (та можливо російською) мовою». Цю інформацію Коболєв підтвердив у коментарі «Детектору медіа».

Маріон ван Рентергем пише про реалізацію проєкту «Північного потоку» як про стратегію російського завоювання Європи, йдеться в дописі Андрія Коболєва.

«“Північний потік” є головним елементом добре продуманої пастки, яку Володимир Путін влаштував Європі, щоб зробити її заручницею свого газу.

Європейці кинулися в неї стрімголов, з німцями на чолі”.

Це цитата з книжки французької журналістки Marion Van Renterghem, виданої декілька днів тому у Франції.

Книжку я вважаю дуже корисною.

Корисною в тому сенсі, що такі величезні та трагічні помилки, як цей сумнозвісний газопровід, не можна дозволяти забувати нікому. Навіть нашим партнерам. Не з метою комусь дорікнути, а з метою запобігти їх повторенню у майбутньому.

Вона також вийшла дуже цікавою, оскільки дивиться на історію появи обхідного газопроводу, який, на мою думку, став однією з причин Війни, з різни точок зору та містить багато інтерв’ю з безпосередніми учасниками процесу з усіх сторін.

Оскільки я взяв певну участь в її підготовці та написанні, то планую розіслати англо- та німецькомовну копії цього твору в багато добре знайомих кабінетів наших західних партнерів.

Я також думаю, що ця книжка може бути цікавою і для українського читача», — написав ексголова НАК «Нафтогаз України».

У коментарі «Детектору медіа» Андрій Коболєв розповів, у який саме спосіб долучився до створення книги-розслідування «Пастка “Північний потік”» та чим, на його думку, вона може бути цікавою українським читачам.

«З журналісткою Маріон ван Рентергем, авторкою книги “Пастка “Північний потік””, я працював з початку минулого року, — розповів нашій редакції Коболєв. — Вона зі мною консультувалася з приводу всієї передісторії, з приводу позиції росіян, з приводу того, з ким варто говорити, у кого варто брати інтерв’ю. Деякі інтерв’ю я їй допоміг організувати. Також були незначні логістично-ресурсні питання, до розв’язання яких я долучався. Окрім того, я дав інтерв’ю авторці, яке увійшло до цієї книги».

За словами нашого співрозмовника, під час роботи над книгою Маріон ван Рентергем також говорила з декількома іншими співробітниками «Нафтогазу», зокрема з екскерівницею пресслужби компанії Оленою Осмоловською.

«Також була зустріч із Арсенієм Яценюком, тому що він тоді був прем’єр-міністром і частково вів перемовини. Авторка книги не достукалася до нинішньої української влади, але, може, це і не було зараз актуально», — сказав Коболєв.

Прочитання книги «Пастка “Північний потік”» може допомогти як українському суспільству, так і елітам, розуміти світ не лише крізь призму власних інтересів, вважає ексочільник «Нафтогазу».

«Ця книга потрібна й в українському перекладі, тому що вона описує думки і бачення цього болючого питання з боку основних гравців. Наприклад, у книзі є інтерв’ю міністра економіки Німеччини Роберта Габека, який вже прийшов після Петера Альтмаєра і має неупереджену точку зору, чому німці побудували “Північний потік”.

Українське суспільство дивиться на світ зі своєї точки зору, це нормально. Ми розуміємо, що для нашої країни це шкідливий проєкт і його треба було просто зупинити. Книга дає розуміння, як і чому росіяни і фактично німці змогли навіть примусити американців зняти з цього проєкту санкції. На майбутнє нам може бути корисним розуміння цих процесів.

Ось зараз між Україною та Польщею є конфлікт з приводу зерна. Просто говорити полякам, щоб вони враховували наші інтереси і забули про свої, — це не варіант, так це не працює ні в міжнародних стосунках, ні в персональних. Я вважаю, ця книга є корисною для нас, щоб розуміти позиції сторін і навчитися вести перемовини, які будуть можливим компромісом на майбутнє», — сказав Андрій Коболєв.

Андрій Коболєв був головою правління НАК «Нафтогаз України» з 26 березня 2014-го по 28 квітня 2021 року.

Газопровід «Північний потік» із Росії до Німеччини почали прокладати у квітні 2010 року. Перші постачання газу почалися в листопаді 2011 року. Газопровід став важливим фактором впливу на Європу з боку РФ.

 Читайте також:

Фото: Андрій Коболєв / фейсбук

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4417
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду