Розслідування: Підсанкційну деревину з Білорусі ввозять до ЄС через Польщу за фейковими документами

Розслідування: Підсанкційну деревину з Білорусі ввозять до ЄС через Польщу за фейковими документами

27 Березня 2024
1043
27 Березня 2024
09:57

Розслідування: Підсанкційну деревину з Білорусі ввозять до ЄС через Польщу за фейковими документами

1043
Спільне розслідування провели «Схеми», «Білоруський розслідувальний центр» та польська Gazeta Wyborcza. У МЗС Польщі заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції, а митники розповіли, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.
Розслідування: Підсанкційну деревину з Білорусі ввозять до ЄС через Польщу за фейковими документами
Розслідування: Підсанкційну деревину з Білорусі ввозять до ЄС через Польщу за фейковими документами

Підсанкційну білоруську деревину ввозять на територію ЄС через Польщу за підробленими документами, які свідчать, що продукція начебто прямує з Казахстану. Це з’ясувалося в результаті спільного розслідування «Схем» (проєкт української редакції «Радіо Свобода»), «Білоруського розслідувального центру» та польського видання Gazeta Wyborcza.

Журналісти-розслідувачі з трьох країн виявили, що після запровадження санкцій на деревину з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. Так, за даними Євростату, у 2023 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на суму вп'ятеро більшу, ніж у 2022-му.

Значне зростання імпорту дерева за останні два роки з Казахстану (ще й за низькими цінами) помітили в Польській торгово-промисловій палаті деревообробної промисловості. На думку представника цього відомства Петра Гарстки, з яким поспілкувалися журналісти, це може свідчити про обхід санкцій з боку Росії та Білорусі.

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду із сосни на суму майже мільйон євро. Контракт датований жовтнем 2022 року, поставка — початком 2023-го.

Розслідувачі звернулися до двох незалежних експертів із графічного дизайну з проханням проаналізувати документи. Обидва дизайнери впевнено стверджують: відбитки печаток і підписи компанії, а також відбиток печатки Міністерства фінансів Казахстану на декларації про вивіз деревини із Казахстану розмістили на документі за допомогою фоторедактора.

«Все це може свідчити про те, що товар із Казахстану не вивозили. Цю версію підтверджує і той факт, що журналісти не знайшли такої поставки в базі експорту Казахстану», — йдеться в матеріалах розслідування.

Окрім того, юрист казахстанської компанії Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам зазначив, що «не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару й у нас немає такої печатки». Представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар із Білорусі: «З Казахстану не везли, ми з Білорусі везли, нам там завантажили».

Розслідувачі також з'ясували, що відвантаження деревини відбувалось зі складу білоруського підприємства PLRBL, єдиним власником якого є Олег Янович. Журналісти зв'язалися з ним. Відповідати на запитання підприємець відмовився: «Ви розумієте взагалі, про що ви мене запитуєте, чи ні? Ми з вами якісь друзі? Ви усвідомлюєте, якого формату ви ставите мені запитання?».

«Отже, попри те, що офіційно імпорт в Євросоюз деревини з практично безлісого Казахстану суттєво зріс, це розслідування показало, що не все це дерево казахстанське, частина з нього — з Білорусі. Однак наскільки значною є ця частка, наразі достеменно невідомо. Щоб це встановити, необхідно отримати та перевіряти всі митні декларації на казахстанську деревину. Крім цього, виявилося, щоб привезти в Польщу підсанкційне дерево з Білорусі, не потрібно вигадувати складні схеми. Достатньо просто навчитися працювати у фотошопі на аматорському рівні», — коментують розслідувачі.

У польському Міністерстві закордонних справ у відповіді на запит журналістів заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. 

У Митній службі Польщі пояснили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

З Міністерства внутрішніх справ Польщі розслідувачі отримали відповідь, що за викладеними в запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів відомство утрималось.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «Українська правда» опублікувала розслідування журналіста Михайла Ткача, під час проведення якого його затримувала польська поліція. У розслідуванні йдеться про те, як тисячі польських вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь у Польщу і в зворотному напрямку. Паралельно «Економічна правда» опублікувала аналітичний матеріал про імпорт російської агропродукції до Польщі.

Також ми писали про те, що у Польщі затримали двох українських журналістів, які проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Їх звинуватили у зніманні критичної інфраструктури, відібрали техніку та записи і через добу депортували з країни. 

Читайте також: 

Фото: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду