Журналісти «Схем» та «Системи» розповіли про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України

Журналісти «Схем» та «Системи» розповіли про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України

11 Жовтня 2023
2462
11 Жовтня 2023
14:38

Журналісти «Схем» та «Системи» розповіли про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України

2462
У спільному розслідуванні українські та російські журналісти наводять докази того, що так звану приватну військову армію «Редут» контролює ГРУ РФ.
Журналісти «Схем» та «Системи» розповіли про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України
Журналісти «Схем» та «Системи» розповіли про секретну систему вербування тисяч росіян на війну проти України

Журналісти українського проєкту «Схеми» та російського «Система» опублікували розслідування «Таємна армія ГРУ РФ», у якому розповіли про те, як працює секретна система вербування тисяч росіян на війну проти України.

Розслідувачам вдалося ідентифікувати щонайменше 30 найманців із так званої приватної армії «Редут», дізнатись про умови, за якими до її лав вербують найманців, відновити хронологію їхнього руху Україною, встановити, хто саме брав участь у бойових діях і віддавав накази, зокрема від імені російської розвідки.

«Редутівці» підписують контракт із фіктивними, як встановили журналісти, компаніями. За умовами контракту, у разі поранення передбачена виплата понад 20 тис. доларів, у випадку смерті — більше 50 тис. доларів. За місяць «служби» вони отримують більше 2 тис. доларів.

Встановити ці дані журналістам допомогли документи, які «редутівці» залишили на території Київщини, коли навесні минулого року відступали, а також тяжіння російських військових до блогерства.

Четверо комбатантів-«редутівців»: Руслан Колєсніков («Булат»), Михайло Іванов («Покров»), Валентин Бич («Рашид») та Максим Вольвак («Ескадра»), — потрапили в український полон, а згодом їх засудили за катування трьох цивільних у селищі Борова на Харківщині, розповіли розслідувачі.

«Булат» і «Покров» — ув'язнені в Україні російські найманці, які у складі «Редута» штурмували Київщину на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«На суді вони визнали провину, але в інтерв’ю “Схемам” стверджували, що “лише виконували накази”. Натомість з відео з телефону “редутівця” зрозуміло, з яким настроєм вони “виконували накази”. “Їдемо брати повторно укропів, атовців, бл**ь. Зранку взяли, на сході сонця, бл**ь, одну групу, зараз їдемо брати другу. Ось і все. Настрій ї**чий”, — говорять вони та сміються», — йдеться в матеріалі «Схем» та «Системи».

У своєму розслідуванні журналісти стверджують: про те, що збройне формування «Редут» контролює російська розвідка, свідчить не лише той факт, що найманців збирали на базі ГРУ РФ під Тамбовом, а й те, що самі члени цих бойових загонів вказували, що підпорядковуються ГРУ.

Журналісти встановили з десяток добровольчих загонів та інших формувань, які самоідентифіковувалися як «Редут». Найманці самі вказували, що підпорядковуються ГРУ.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що журналісти проєкту «Схеми» («Радіо Свобода») встановили, що в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко був російський паспорт у той період, коли вона працювала в українському правосудді.

«Схеми» також з’ясували, що народний депутат від партії «Платформа за життя та мир» (колишня заборонена «Опозиційна платформа — За життя») Віталій Борт після 2014 року декілька разів їздив в окупований Крим із території Росії, попри заборону в’їжджати та залишати півострів поза українськими контрольно-пропускними пунктами.

У вересні 2023-го проєкт «Схеми» отримав спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері розслідувальної журналістики Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів.

Фото: скриншот 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2462
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду