Ексзаступнику керівника ОП Андрієві Смирнову оголосили підозру після розслідування «Української правди»

Ексзаступнику керівника ОП Андрієві Смирнову оголосили підозру після розслідування «Української правди»

22 Травня 2024
1039
22 Травня 2024
21:13

Ексзаступнику керівника ОП Андрієві Смирнову оголосили підозру після розслідування «Української правди»

1039
Його підозрюють у незаконному збагаченні. За даними слідства, з 2020 по 2022 рік посадовець набув активи вартістю 17,1 млн грн, маючи заощадження та офіційний дохід за цей період у розмірі понад 1,3 млн грн.
Ексзаступнику керівника ОП Андрієві Смирнову оголосили підозру після розслідування «Української правди»
Ексзаступнику керівника ОП Андрієві Смирнову оголосили підозру після розслідування «Української правди»

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і (САП) 22 травня повідомили колишньому заступнику керівника Офісу Президента України Андрію Смирнову про підозру в незаконному збагаченні на 15,7 млн грн. 

«Розслідування САП та НАБУ розпочали після оприлюднення журналістського розслідування “Української правди”, а також за сприяння Національного агентства з питань запобігання корупції», — йдеться у повідомленні пресслужби САП.

За даними слідства, з 2020 по 2022 рік посадовець набув активи вартістю 17,1 млн грн. Йдеться про дві автівки (Mercedes-Benz, Volkswagen), два мотоцикли (Honda, BMW), три паркомісця в Києві, квартиру у Львові та земельну ділянку на Закарпатті.

Утім, як з'ясувалося, за цей період Смирнов мав заощадження та офіційний дохід у розмірі понад 1,3 млн грн, тож різниця між вартістю придбаного майна та коштами чиновника становила 15,7 млн грн.

 

Посадовець оформив переважну частину майна на рідного брата та зберіг за собою право розпоряджатися ним у повному обсязі. Мотоцикл Honda Андрій Смирнов спершу зареєстрував на друга, однак згодом переоформив на себе. 

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У лютому 2023 року журналісти «УП» опублікували розслідування про те, що за 2022 рік брат на той час заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова Ігор придбав майно за ціною, значно нижчою за ринковою, загальною сумою чверть мільйона доларів. Тоді брати не змогли відповісти однозначно, звідки взяли гроші на покупки і чому ціни занижені.

Нагадаємо, 29 березня Володимир Зеленський звільнив Андрія Смирнова та Олексія Дніпрова з посад заступників керівника Офісу президента. Ці посади обійняли Олена Ковальська й Ірина Мудра.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що восени 2023 року «Схеми» випустили розслідування, присвячене зв’язкам із Росією колишнього очільника фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді, ексдепутата Олександра Єфремова.

Зокрема, розслідувачі розповіли про те, що в липні 2019 року Єфремов вийшов з-під варти після трьох років перебування у слідчому ізоляторі Старобільська (Луганська область). Спочатку ексдепутата відпустили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці до листопада 2019 року, яке після цього не продовжили. Одним із адвокатів ексдепутата у справі був Андрій Смирнов, який був заступником керівника Офісу Президента України.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1039
Читайте також
29.03.2024 21:03
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду