#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона

#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона

30 Серпня 2023
958
30 Серпня 2023
23:26

#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона

958
У деокупованому Херсоні фестивальні заходи проведуть у безпечному укритті, про яке заздалегідь не повідомляють.
#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона
#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона

Авторитетний театральний форум — Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» — повертається до рідного Херсона. Програма цьогорічного, ювілейного, фесту відбуватиметься 8–16 вересня, а відкриття проходитиме одночасно у 25 театрах. Про це повідомляє «Українська правда. Життя» з посиланням на президента фестивалю, керівника Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Книгу.

Так, під час пресконференції «XXV Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії": деталі проведення» Олександр Книга розповів, що театральні вистави відбудуться в Одесі, Миколаєві, Львові, Києві, Херсоні та Новій Каховці (онлайн). Гасло цьогорічного фестивалю — #ми_вдома. 

У деокупованому Херсоні фестивальні заходи проведуть у безпечному укритті, про яке заздалегідь не повідомляють. Зараз колектив театру грає там вистави, оскільки приміщення Херсонського театру наразі є небезпечним в умовах постійних обстрілів регіону. 

«Артхаб, у якому працює наш театр зараз, безпечний. Намагаємось не рекламувати вистави заздалегідь. Публікуємо час і місце проведення в групах, де є лише перевірені люди. Але не працювати просто не можемо — бачимо, наскільки це потрібно — військовим і мешканцям, які залишились в місті» , — каже Олександр Книга. 

Одним із фестивальних майданчиків у 2023 році стане Театр ім. В. Василька в Одесі, з яким підписали меморандум. Там, зокрема, покажуть і нову виставу Херсонського театру.

«Розуміємо, що в Херсоні не можемо прийняти 70 колективів, які залюбки приїхали би до нас у мирний час. Тому вирішили, що бази будуть в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Львові та Києві. Театр Василька виділив приміщення на кілька днів, під кілька наших проєктів, які будуть на фесті, — це івано-франківська стендап-комедія "Про що мовчать чоловіки" з Олексієм Гнатковським (виконавець ролі Олекси Довбуша у фільмі "Довбуш"), вистави Малого театру і прем’єра нашого херсонського театру «Позивний "Горобчик"» за п’єсою "Погані Дороги" Наталі Ворожбит», — розповів Олександр Книга.

«Мельпомена Таврії» — міжнародний театральний фестиваль, який відбувається щорічно в Херсоні. Заснований у 1999 році. За 22 роки існування зіграно близько 450 вистав за участі понад 200 театрів.

Метою «Мельпомени Таврії» є популяризація мистецтва, обмін досвідом між творчими колективами, ознайомлення глядачів із найцікавішими виставами театрів з різних областей України та інших країн.

У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення. Переможців нагороджують дипломами. Окрім того, традиційними для «Мельпомени Таврії» є вулична хода, театральний капусник, гала-концерти, присвячені відкриттю і закриттю фестивалю, green zone та багато іншого.

Президент фестивалю — художній керівник ХОАМДТ ім. М. Куліша, народний артист України Олександр Книга.

 

Фото: Олександр Книга, «Мельпомена Таврії» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду