Стартував ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Стартував ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

2 Червня 2023
2915
2 Червня 2023
21:01

Стартував ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

2915
Цьогоріч фестиваль зібрав 53 фільми із 27 країн, у програмі також 28 українських фільмів.
Стартував ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Стартував ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

У п'ятницю, 2 червня,  у залі «Гегемон» кінотеатру «Жовтень» пройшла церемонія відкриття ювілейного 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Ведучі Ангеліна Карякіна та Максим Щербина представили програму фестивалю.

«Цьогоріч Docudays UA зібрав 53 фільми із 27 країн світу: від Гренландії до Південної Африки. У програмі — 28 українських стрічок: 14 повнометражних і 14 короткометражних. Глядачі та глядачки побачать 7 світових прем’єр та 21 національну прем’єру українського кіно. А також — мистецькі інсталяції та актуальні дискусії. Також ми презентуємо результати роботи проєкту "Архів війни", що з весни 2022 року збирає відео- та аудіосвідчення про війну в Україні», — нагадували організатори перед початком заходу.

Відвідати церемонію можна було за запрошенням. Однак усім охочим пропонували долучитися до онлайн-трансляції відкриття у фейсбуці Docudays UA, а також на ютуб- та фейсбук-сторінках партнерів заходу — «Суспільне Культура».

Церемонія пройшла українською мовою з синхронним перекладом на англійську та жестову мови. 

Фільмом відкриття фестивалю стала стрічка режисерки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» про історію дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

Світова прем’єра картини відбулась у конкурсі Generation 14+ Берлінського міжнародного кінофестивалю у лютому 2023 року. З того часу фільм «Ми не згаснемо» був представлений на 17 світових кінофестивалях, де отримав 9 нагород чи спеціальних відзнак. Серед них, зокрема, Silver Eye Award від Інституту документального кіно та нагорода за найкращу режисуру фестивалю One World у Празі, найкращий документальний фільм на кінофестивалі goEast у Вісбадені, топ-20 найкращих фільмів фестивалю Hot Docs у Канаді за версією глядачів та Bydgoszcz Art.Doc Award на кінофестивалі Millennium Docs Against Gravity у Варшаві.

Нагадаємо, Docudays UA-2023 буде присвячений дослідженню образу майбутнього.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Docudays UA-2023 оголосив склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

До конкурсної програми DOCU/Україна цього року ввійшли п'ять фільмів.

У конкурсній програмі DOCU/КОРОТКО братимуть участь 10 фільмів з України та інших європейських країн, а в позаконкурсній програмі DOCU/ART — три документальних фільми.

З 3 по 7 червня у межах 20-го Docudays UA відбудеться низка подій правозахисної програми RIGHTS NOW!. 

7 червня о 14:00 відбудеться обговорення «Як фільми наближають перемогу? Досвід Civil Pitch». Документаліст(к)и обговорять, чи працює документальне кіно як інструмент змін — громадської думки, політик, наративів — усередині українського суспільства та у світі.

Переглянути заплановані події в межах цьогорічної програми DOCU/PRO можна тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2915
Читайте також
06.06.2023 17:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду