Нестору Шуфричу повідомили про нову підозру

Нестору Шуфричу повідомили про нову підозру

8 Лютого 2024
645
8 Лютого 2024
15:23

Нестору Шуфричу повідомили про нову підозру

645
Також підозру оголосили особистому юристу нардепа. І його, і власне Шуфрича підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань у тимчасово захопленому Криму.
Нестору Шуфричу повідомили про нову підозру
Нестору Шуфричу повідомили про нову підозру

Служба безпеки України повідомила, що спільно з Офісом Генерального прокурора і Державним бюро розслідувань зібрала нові докази антиукраїнської діяльності народного депутата Нестора Шуфрича. На підставі зібраних даних Шуфричу повідомили про нову підозру. Також підозру оголосили особистому юристу нардепа.

Як встановили правоохоронці, Шуфрич здійснював фінансування російських окупаційних угруповань на території тимчасово захопленого Криму. Зокрема, він платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості у Криму.

«Лише за 3 місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за ці послуги понад пів мільйона російських рублів. Мова йде про недобудований профілакторій загальною площею понад 4,5 тис. квадратних метрів, розташований біля моря у селищі Сімеїз», — ідеться в повідомленні СБУ.

У Службі безпеки уточнили, земельну ділянку площею понад 1,5 га по сусідству з «дачею Медведчука» Шуфрич придбав у підприємств, бенефіціарним власником яких була дружина Медведчука Оксана Марченко. Угоду про купівлю підписала компанія, виконавчим директором якої є особистий юрист Шуфрича.

Як з'ясували слідчі, згодом Шуфрич та його юрист організували підписання договору зі структурами Росгвардії на «охорону» об’єкта у Криму. Згідно з цим договором, окупанти щомісячно отримували від Шуфрича сотні тисяч російських рублів. Крім того підконтрольна Шуфричу компанія регулярно фінансувала бюджет РФ, сплачуючи податки та збори.

Правоохоронці провели обшуки в офісах афілійованих із нардепом комерційних структур і помешканнях фігурантів у Києві. Під час обшуків виявили документацію, печатки та інші речові докази злочинної діяльності.

На підставі задокументованих фактів слідчі Служби безпеки і ДБР повідомили Нестору Шуфричу та його юристу про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, у середині грудня 2023 року Печерський районний суд Києва продовжив народному депутату від забороненої партії «ОПЗЖ» Нестору Шуфричу, підозрюваному в держзраді, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, народного депутата Нестора Шуфрича затримали вранці 15 вересня 2023 року. Того ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 

Правоохоронці офіційно оголосили Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, нардеп тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Окрім цього, він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

Під час обшуків у нардепа вдома в селі Козин на Київщині СБУ знайшла заборонену російську символіку та нагороди, а також документ від 2014 року зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007–2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя».

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу «Перший незалежний», а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. У грудні 2021 року обидва телеканали потрапили під українські санкції, а в червні 2023-го Нацрада з питань телебачення та радіомовлення анулювала їм ліцензії.

У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський Комітет з питань свободи слова. Попри заборону партії «ОПЗЖ», Шуфрич залишався на посаді голови комітету протягом півтора року після початку повномасштабної війни. Проти цього неодноразово виступали громадські організації та політики.

Лише 20 вересня 2023 року, після затримання та оголошення підозри в держзраді, Шуфрича відсторонили від керування парламентським Комітетом з питань свободи слова. 

9 грудня Верховна Рада України призначила нардепа від фракції «Голос», першого заступника очільника Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослава Юрчишина на посаду голови Комітету з питань свободи слова.

За словами голови ВР Руслана Стефанчука, щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву. Позбавити депутатських повноважень без його згоди не дає можливості Конституція.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
645
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду