У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету свободи слова

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету свободи слова

19 Вересня 2023
1231
19 Вересня 2023
17:55

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету свободи слова

1231
Законопроєкт ініціювали голова парламенту Руслан Стефанчук, його перший заступник Олександр Корнієнко та заступниця Олена Кондратюк.
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету свободи слова
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету свободи слова

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про відкликання народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови комітету ВР з питань свободи слова. Така інформація з'явилася на сайті парламенту.

Проєкт постанови внесли очільник Верховної Ради Руслан Стефанчук, його перший заступник Олександр Корнієнко та заступниця Олена Кондратюк.

«Згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" голова комітету може бути у будь-який час за рішенням Верховної Ради України відкликаний з посади у тому числі внаслідок обставин, що унеможливлюють виконання ним своїх обов'язків. Керуючись положеннями статті 83 Регламенту Верховної Ради України, статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", пропонується відкликати народного депутата України Шуфрича Нестора Івановича з посади голови Комітету з питань свободи слова», — йдеться в пояснювальній записці.

У суботу, 16 вересня, на медійному форумі «Редколегія. Саміт» перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що Шуфрича можуть звільнити вже цього тижня. 

Якщо заарештованого нардепа відкличуть з посади, у комітеті залишаться тільки два депутати з фракції «Слуга народу».

«Ми відкриті до пропозицій щодо нового члена комітету. Хто його має очолити? Депутат від опозиції, і не обов’язково з “Європейської солідарності”, бо там вже декілька разів заявили, що вони готові. Але, може, ще хтось інший також готовий. У нас же п’ять чи шість опозиційних сил, ми маємо всіх їх опитати», — зазначив Корнієнко.

Нагадаємо, 15 вересня правоохоронці офіційно оголосили народному депутату Нестору Шуфричу підозру в державній зраді. Суд відправив Шуфрича під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави. 

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

Правоохоронці провели 45 обшуків за місцями проживання підозрюваного та в його близького оточення, вилучено заборонену радянську символіку.

Крім того, за інформацією джерела «Української правди» у спецслужбі, в Нестора Шуфрича під час обшуку СБУ знайшла документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Як свідчить фото, надане джерелом, документ передбачає перейменування цих областей України на так звані краї, широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту.

Під документом, датованим липнем 2014 року, стоять підписи екснардепа Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007–2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський комітет з питань свободи слова і досі обіймає цю посаду.

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу «Перший незалежний», а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. 28 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти компаній-власників Першого незалежного та UkrLive. 

У лютому 2022 року журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» знайшли у власності людей, наближених до Шуфрича, нерухомість в окупованому Криму, оформлену за російським законодавством, а також земельні ділянки, придбані вже після анексії.

4 березня 2022-го, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Шуфрича затримала тероборона Києва, бо він «фотографував блокпост». 16 травня минулого року нардеп виїхав за межі України. Як повідомили у фракції, поїздка була пов’язана із сімейними справами. 23 травня він повернувся.

У листопаді 2022-го рух «Чесно» виступив із закликом зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій. У грудні минулого року Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Власником останніх двох був Шуфрич.

У липні цього року група депутатів з парламентської фракції «Європейська солідарність» ініціювала відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова.

Фото: «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду