Апеляційний суд залишив нардепа Нестора Шуфрича під вартою

Апеляційний суд залишив нардепа Нестора Шуфрича під вартою

11 Жовтня 2023
1052
11 Жовтня 2023
17:19

Апеляційний суд залишив нардепа Нестора Шуфрича під вартою

1052
Підозрюваний у держзраді перебуватиме під вартою до 13 листопада включно.
Апеляційний суд залишив нардепа Нестора Шуфрича під вартою
Апеляційний суд залишив нардепа Нестора Шуфрича під вартою

Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід нардепу від нині забороненої партії «ОПЗЖ» Нестору Шуфричу, підозрюваному в держзраді, та залишив його під вартою.

Про це повідомив кореспондент Суспільного.

«Суд ухвалив: у задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу відмовити. Залишити в силі рішення Печерського суду», — оголосив суддя.

Нагадаємо,  15 вересня Печерський районний суд Києва обрав народному депутату Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд відправив його під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави.

Вже 20 вересня Шуфрича відсторонили від керування парламентським комітетом з питань свободи слова.

Водночас, за словами голови ВР Руслана Стефанчука в інтерв'ю «Радіо Свобода», аби скласти мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву. Наразі позбавити депутатських повноважень без його згоди не дає можливості Конституція.

Раніше повідомлялось про те, що правоохоронці офіційно оголосили Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, нардеп тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Окрім цього, він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

Під час обшуків у нардепа вдома в селі Козин на Київщині СБУ знайшла заборонену російську символіку та нагороди.

Як повідомляв «Детектор медіа», у листопаді 2022 року рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету свободи слова, наголосивши, що такий комітет не може очолювати представник забороненої в країні партії, який досі має право доступу до державної таємниці.

Коментуючи вимогу руху «Чесно» щодо його зняття з посади голови парламентського комітету з питань свободи слова, в інтерв’ю «Детектору медіа» Нестор Шуфрич сказав, що поважає будь-яку позицію і думку громадян. Водночас добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата він не збирається, бо його «обрав народ».

Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1052
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду