Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн

Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн

26 Лютого 2024
1061
26 Лютого 2024
18:20

Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн

1061
Сторона захисту просила не відправляти ексдепутата за ґрати з урахуванням того, що інкримінований йому злочин було скоєно майже десять років тому, а зараз він «відіграє важливу роль в забезпеченні обороноздатності держави».
Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн
Суд заарештував Пашинського на два місяці з альтернативою застави 272,5 млн грн

Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього депутата Верховної Ради України Сергія Пашинського, який разом із бізнесменом Сергієм Тищенком підозрюється у привласненні в 2014–2015 роках заарештованих «нафтопродуктів Курченка». Слідча суддя Наталя Мовчан у понеділок, 26 лютого, оголосила про те, що як запобіжний захід для Пашинського обрано тримання під вартою до 25 квітня з альтернативою у вигляді застави 272,5 млн грн. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За версією НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Пашинський і Тищенко домоглися передачі 97 000 тонн нафтопродуктів групи СЄПЕК Сергія Курченка, які після Революції гідності були заарештовані, державному підприємству «Укртранснафтопродукт», яке існувало лише на папері й не мало навіть власного офісу, а потім продали їх.

Пашинський відкидає підозру. Під час свого виступу в суді він сказав, що не мав ніякого фінансового інтересу в цій операції й ніколи не був бізнес-партнером Тищенка, хоча й знає його з 2004 року.

Він вважає, що НАБУ хоче посадити його, нібито щоб зірвати програму виробництва боєприпасів.

«Знаєте, чому 300 мільйонів (розмір застави, який просила САП. — “ДМ”)? Тому що у них достеменно є інформація, що в даний момент “Українська бронетехніка” реалізує інвестиційний проєкт з виробництва снарядів, і в першому кварталі цього року обсяг інвестицій складає 300 млн грн. Застава Пашинського — це обсяг інвестицій у виробництво снарядів 122 мм, мін 82 мм і 120 мм», — сказав Пашинський.

Сторона захисту просила не відправляти ексдепутата за ґрати з урахуванням того, що інкримінований йому злочин було скоєно майже десять років тому, а зараз він як голова асоціації підприємств оборонної промисловості України відіграє важливу роль в забезпеченні обороноздатності держави.

Взяти на поруки Пашинського готові були військовослужбовець Мирослав Гай, екснардеп, а нині військовослужбовець Ігор Лапін та генерал-майор Іван Лісовий.

Раніше повідомлялося, що 12 лютого 2024 року Апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та заарештував екскерівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва з правом внесення застави. Суд обрав Лієву, який є підозрюваним у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів для ЗСУ, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 квітня включно з правом внесення застави в розмірі 50 млн грн. Сам Лієв після засідання сказав журналістам, що його шокувало рішення суду, та назвав запропоновану заставу незіставною з його доходами і зарплатою. 

Читайте також: 

На фото — адвокат Андрій Федур та Сергій Пашинський 

Фото: Макс Требухов / LB.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду