Замість проспекту Героїв Сталінграду у Києві буде проспект Володимира Івасюка. Перейменовано 102 вулиці

Замість проспекту Героїв Сталінграду у Києві буде проспект Володимира Івасюка. Перейменовано 102 вулиці

11 Вересня 2022
9563
11 Вересня 2022
17:15

Замість проспекту Героїв Сталінграду у Києві буде проспект Володимира Івасюка. Перейменовано 102 вулиці

9563
А у Солом'янському районі вулиця Волгоградська відтепер носитиме ім'я активіста Романа Ратушного, який загинув у бою за Україну.
Замість проспекту Героїв Сталінграду у Києві буде проспект Володимира Івасюка. Перейменовано 102 вулиці
Замість проспекту Героїв Сталінграду у Києві буде проспект Володимира Івасюка. Перейменовано 102 вулиці

За рішенням Київської міської ради 102 вулиці в українській столиці перейменують. Остаточні дані назвала депутатка, заступниця голови комісії Київської міської ради з питань цифрової трансформації та адміністративних послуг Ксенія Семенова. «...ми втричі скоротили кількість ворожих назв у столиці», – зазначила вона у своєму дописі.

Згідно з підсумками голосування депутатів, Московську вулицю перейменують на вулицю Князів Острозьких, замість Мінського проспекту кияни матимуть Литовський. Некрасівську перейменували на вулицю Івана Драча, провулок Валентини Терешкової носитиме ім'я Христини Алчевської, а вулиця Булгакова – Петра Гулака-Артемовського.

З ініціативами про такі зміни виступали самі кияни. Зокрема, пропозицію щодо проспекту Володимира Івасюка подав мешканець Оболоні, відеоредактор Єгор Кічко, зареєструвавши петицію на сайті Київської міської ради. «Я усе життя живу на проспекті імені Сталіна, все життя я думав, що це нормально, хоча це далеко не так... Цей диктатор вбивав українців століттями шляхом голодоморів та репресій, а те, що під Сталінградом загинула величезна кількість українців, тільки доводить, що українців посилали на вірну смерть, таким чином страчуючи в бою», — зазначив автор петиції.

Як він аргументував, пісня Володимира Івасюка «Червона рута» стала неофіційним гімном збірної України з футболу. «Ми відновимо історичну справедливість, перейменувавши проспект саме на честь Івасюка, який був по-звірячому вбитий агентами КДБ за наказом верхівки Радянського Союзу, вбитий за його проукраїнську позицію та значущість творчості, яку він дав нам. За його авторства були створені такі чудові пісні, як "Червона рута", яка стала неофіційним гімном збірної України з футболу, також такі легенди, як "Водограй" та "Я піду в далекі гори"», — йдеться в тексті петиції.

Втім, з'ясувалося, що не всі депутати є шанувальниками пісень Володимира Івасюка. Під час розгляду згадали про іншу ідею: повернути проспекту його історичну назву — набережна Славутича. За цей варіант в телеграм-каналі проголосувало чимало мешканців Оболоні.

Міркуючи про доцільність саме цієї назви, під час засідання постійної комісії Київської міської ради з культури, туризму та суспільних комунікацій депутати згадали, що від Дніпра проспект уже відділяє «суцільна забудова». Пролунала також пропозиція враховувати думку усіх киян, а не лише мешканців проспекту, які голосували за нові назви.

Як ідеться у протоколі, в засіданні брали участь троє депутатів. Це голова комісії Вікторія Муха, його заступник Костянтин Богатов та секретар комісії Володимир Андрусишин. За проспект Володимира Івасюка проголосував один депутат, двоє ж утрималося. «Рішення не прийнято», — зазначено у протоколі цього засідання.

Однак експертна група з перейменувань об’єктів рекомендувала ухвалити проєкт рішення щодо проспекту Володимира Івасюка без рейтингового голосування.

Володимир Івасюк — композитор, завдяки якому українська пісня стала знаною в усьому світі. Загинув у тридцятирічному віці за невідомих обставин. Однією з версій є переслідування КДБ через проукраїнську позицію.

Нагадаємо, 8 вересня Київрада підтримала перейменування вулиці Волгоградської у Солом'янському районі Києва на честь загиблого на фронті активіста Романа Ратушного

Архівне фото Володимира Івасюка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду