«Вороги є, поняття немає»: у Держдумі РФ запропонували повернути в обіг поняття «ворог народу»

«Вороги є, поняття немає»: у Держдумі РФ запропонували повернути в обіг поняття «ворог народу»

26 Квітня 2023
1401
26 Квітня 2023
10:31

«Вороги є, поняття немає»: у Держдумі РФ запропонували повернути в обіг поняття «ворог народу»

1401
А також запровадити військово-польові трибунали, які вершитимуть суд просто на фронті.
«Вороги є, поняття немає»: у Держдумі РФ запропонували повернути в обіг поняття «ворог народу»
«Вороги є, поняття немає»: у Держдумі РФ запропонували повернути в обіг поняття «ворог народу»

У Росії член комітету Державної думи з оборони Андрій Гурульов виступив із пропозицією відродити поняття «ворог народу», як за Йосипа Сталіна, запровадити військово-польові трибунали і вершити суд безпосередньо на фронті. Про це пише ZN.ua із посиланням на повідомлення російського видання The Moscow Times.

«Настав час вводити поняття "ворог народу". Не треба цього соромитися. Вороги є, поняття немає. Причому це не тільки ті, хто дебільні накази віддають, а й тут, на цивілці, — всі ці "ждуни" та інша наволоч», — сказав Гурульов.

На думку депутата, в Росії слід повернутися до сталінських методів боротьби з інакодумством. Як приклад Гурульов навів історію свого діда, який пройшов Другу світову війну, відсидів у таборах дев'ять років та був реабілітований.

«Мені кажуть: “Ти хочеш сталінських репресій?” Я хочу! […] Так, були помилки. Але була дисципліна. І сьогодні наріжне питання — дисципліна», — заявив Гурульов.

Військові повинні нести персональну відповідальність за свої накази та виконання завдань, при цьому вони не повинні мати права ні на що скаржитися, вважає російський парламентар. Він також переконаний, що в Україні «по суті йде друга Велика Вітчизняна війна для боротьби з нацизмом», тому необхідний польовий трибунал.

«Тут прийшли "ой бідні хлопчики, їм там [на фронті] було погано, вони звернулися до прокуратури". Вони в штрафбат мали відразу встати. Моментально в дію, оскільки вони залишили позиції. Тут не буває двоякого тлумачення, — заявив Гурульов. — Поряд із командиром має стояти прокурор, начальник слідства та голова військового трибуналу, і тоді миттєво все стане на свої місця».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що за даними британської розвідки Кремль скасував акцію «Безсмертний полк», імовірно, щоб не демонструвати величину своїх втрат у повномасштабній війні проти України.

У січні 2023 року аналітики зауважили, що президент Росії Володимир Путін хоче збільшити підтримку війни та бажання росіян воювати, проводячи паралелі між війною проти України та «Великою Вітчизняною війною», як у Росії називають Другу світову.  Зокрема, він порівнює нацистський «геноцид Ленінграда» і «геноцид росіян» «українськими неонацистами». 

У квітні 2023-го в Росії ухвалили поправки до закону про довічне позбавлення волі за «державну зраду». Згідно із цими правками, невдовзі державною зрадою у РФ можуть вважати будь-що, що не відповідає ідеології Кремля.

Також цього року в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, що воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення. 

4 березня 2022 року Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил». Покарання передбачають штрафи та ув'язнення до 15 років. 

У листопаді президент Росії Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, у Держдумі Росії пропонують конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

Photo by DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду