Правозахисники представлять у Європарламенті докази воєнних злочинів Росії в Маріуполі

Правозахисники представлять у Європарламенті докази воєнних злочинів Росії в Маріуполі

14 Лютого 2024
1427
14 Лютого 2024
10:43

Правозахисники представлять у Європарламенті докази воєнних злочинів Росії в Маріуполі

1427
Презентація звіту запланована на 15 лютого. Дослідження базується на 240 інтерв’ю з жителями Маріуполя, яким пощастило втекти з міста, аналізі понад 850 фотографій, відео, документів, супутникових знімків тощо.
Правозахисники представлять у Європарламенті докази воєнних злочинів Росії в Маріуполі
Правозахисники представлять у Європарламенті докази воєнних злочинів Росії в Маріуполі

У четвер, 15 лютого, представники правозахисних організацій Truth Hounds, Human Rights Watch і SITU Research презентуватимуть у Європарламенті звіт під назвою «“Наше місто зникло”: Спустошення Росією Маріуполя». Про це написав «Голос Америки» з посиланням на повідомлення в мережі Х речниці Human Rights Watch Бірґіт Шварц, яка проанонсувала завтрашній захід. Він почнеться о 9:00 і триватиме до 11:30, на сайті Європарламенту буде доступна пряма трансляція.

Дослідження, яке провели правозахисники, тривало з весни 2022 року. Воно базується на 240 інтерв’ю з переважно переміщеними жителями Маріуполя, а також на аналізі понад 850 фотографій, відео, документів, супутникових знімків тощо.

У звіті, зокрема, задокументовано наслідки російських бомбардувань міста впродовж весни 2022 року, які не залишили маріупольцям ні можливості вижити, ані можливості втекти.

Правозахисники дійшли висновку, що президент РФ Володимир Путін та вище військове керівництво країни «були залучені до планування та виконання» операцій із захоплення та знищення Маріуполя навесні 2022 року. Тоді загинули або були поранені десятки тисяч мешканців міста, а деякі райони портового та індустріального центру Маріуполя були зруйновані вщент.

«Під час бойових дій найвищий російський командний склад, до якого входили президент Володимир Путін, міністр оборони Сергій Шойгу та начальник генерального штабу Валерій Герасимов, мали детальну інформацію про ситуацію в Маріуполі та були залучені до планування, виконання та координації військових дій, що там проводилися», — вважають автори звіту.

Правозахисники задокументували загибель понад 10 тисяч жителів та захисників міста, однак наголошують, що ця цифра є мінімальною.

«За нашим аналізом п’яти місць масового поховання в Маріуполі та його околицях, у період з березня 2022 року по лютий 2023 року в цих могилах було поховано щонайменше 10 284 людини, серед яких невідома кількість військових», — ідеться у звіті.

У своїй публікації «Голос Америки» нагадує, що, за оцінками української влади, у Маріуполі могли загинути близько 25 тисяч людей, а дані звіту ООН від червня 2022 року свідчать, що в місті було зруйновано частково або повністю до 90% будівель і 350 тисяч людей були з нього витіснені.

Читайте також:

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що німецький суспільний мовник ZDF випустив репортаж очільника московського бюро телеканалу Арміна Кьорпера з окупованого Росією Маріуполя. Сюжет викликав критику в Україні.

Російському «проєкту» на окупованих територіях «Нові в медіа» виділили з «Фонду президентських грантів» РФ мільйонний грант для створення в тимчасово окупованому Маріуполі «медіацентру» для підлітків. 

Британський фільм «Маріуполь: Історії людей» отримав нагороду Міжнародної академії телевізійних мистецтв і наук International Emmy.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1427
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду