Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі про геноцид

Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі про геноцид

18 Вересня 2023
948
18 Вересня 2023
16:29

Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі про геноцид

948
Україна доводить, що Росія маніпулювала, коли обґрунтовувала повномасштабне вторгнення 2022 року тим, що буцімто хотіла захистити від «геноциду» людей на Донбасі.
Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі про геноцид
Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії у справі про геноцид

У Міжнародному суді ООН у Гаазі розпочалися слухання за позовом України проти Росії. Про це з місця події повідомляють кореспонденти «Бабеля» та «Укрінформу».

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

У позові до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути РФ до відповідальності за спотворення поняття «геноцид». Зокрема, Україна доводить, що Росія маніпулювала, коли обґрунтовувала повномасштабне вторгнення тим, що буцімто хотіла захистити від «геноциду» людей на Донбасі.

Слухання, які триватимуть до 27 вересня, будуть зосереджені на правових аргументах щодо юрисдикції Міжнародного суду, а не на розгляді справи по суті. Росія стверджує, що Міжнародний суд не має юрисдикції, і заявляє, що справа має бути закрита.

Україна подала цей позов 26 лютого 2022 року, а пізніше до нього приєдналися ще 33 країни (суд не визнав декларацію про інтервенцію від США, оскільки США мали застереження до однієї зі статей конвенції, тож суд розглядатиме інтервенції від 32 країн). Це безпрецедентна кількість країн в історії: 34 члени ООН зі 193, тобто майже 20%, беруть участь у процесі.

Протягом двох тижнів суд слухатиме аргументи сторін. Українську делегацію очолює посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, а російську — Геннадій Кузьмін, посол з особливих доручень МЗС РФ.

Слухання проходитимуть у два раунди: Росія матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня. Це будуть слухання попередніх заперечень, висунутих Росією.

Нагадаємо, у березні минулого року Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Після цього головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розпочав роботу в Україні.

16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав Росію негайно припинити вторгнення в Україну. Рішення є обов’язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Його ухвалили 13 голосами проти двох, проти голосували Росія та Китай. Однак уже наступного дня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що країна-агресор ігноруватиме рішення суду.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу, у квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Фото: Міжнародний суд ООН у Гаазі / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду