NYT: Байден наказав таємно передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі

NYT: Байден наказав таємно передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі

27 Липня 2023
1366
27 Липня 2023
10:47

NYT: Байден наказав таємно передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі

1366
За даними видання, американські спецслужби зібрали інформацію про рішення російських чиновників навмисно завдати ударів по цивільній інфраструктурі України та примусово депортувати тисячі українських дітей з окупованої території.
NYT: Байден наказав таємно передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі
NYT: Байден наказав таємно передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі

Президент США Джо Байден видав таємне розпорядження про передачу доказів російських воєнних злочинів в Україні до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на поінформовані джерела.

Посадовці, знайомі з цим питанням, наголоcили, що це свідчить про серйозні зміни в американській політиці.

За словами чиновників, цим рішенням Байден перекреслює багатомісячний опір з боку Пентагона, який побоювався, що такий крок може створити прецедент, який дозволить переслідувати американських військових.

За даними видання, американські спецслужби зібрали інформацію, включаючи деталі про рішення російських чиновників навмисно завдати ударів по цивільній інфраструктурі в Україні та примусово депортувати тисячі українських дітей з окупованої території.

NYT зазначає, що Штати вже ділилися деякими з цих доказів з українськими прокурорами, але утрималися від надання їх Гаазі.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду. 

У липні стало відомо, що Путін вирішив не їхати на саміт БРІКС до Південно-Африканської Республіки в серпні, де йому загрожує арешт за ордером Міжнародного кримінального суду. Міністерство юстиції ПАР направило до прокуратури країни офіційний запит на видачу ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Фото: The White House

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1366
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду