Путін вирішив не їхати на саміт у ПАР, де його мали б заарештувати

Путін вирішив не їхати на саміт у ПАР, де його мали б заарештувати

19 Липня 2023
1456
19 Липня 2023
16:10

Путін вирішив не їхати на саміт у ПАР, де його мали б заарештувати

1456
Південно-Африканська Республіка є учасницею Римського статуту, а отже, зобов’язана виконати ордер Міжнародного кримінального суду та заарештувати Путіна в разі його візиту.
Путін вирішив не їхати на саміт у ПАР, де його мали б заарештувати
Путін вирішив не їхати на саміт у ПАР, де його мали б заарештувати

Президент Росії Володимир Путін вирішив не їхати на саміт БРІКС до Південно-Африканської Республіки, де йому загрожує арешт за ордером Міжнародного кримінального суду. Про це повідомив Офіс президента ПАР.

«За взаємною згодою, президент Росії Володимир Путін не поїде на саміт. Російську Федерацію представлятиме міністр закордонних справ Сергій Лавров», — ідеться в повідомленні. 

Тож на саміті БРІКС у серпні будуть глави всіх держав-членів організації (Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР), крім Путіна. Це буде перший саміт БРІКС, який відбудеться за особистої участі лідерів країн після пандемії COVID-19.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Південно-Африканська Республіка є учасницею Римського статуту, а отже, зобов’язана виконати ордер Міжнародного кримінального суду та заарештувати Путіна в разі його візиту до країни.

Однак досі зберігалася невизначеність щодо позиції ПАР і того, чи поїде Путін на саміт. То ПАР заявляла, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт Путіна, якщо той приїде на саміт БРІКС. То міністерка закордонних справ Наледі Пандор заявила, що її країна розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт Путіна. То президент країни Сиріл Рамафоса заявив, що ПАР повинна вийти з Міжнародного кримінального суду, щоб не виконувати його ордеру, то пізніше його офіс заявив, що це — помилка.

У червні президент Сиріл Рамафоса заявив, що очікує на участь Путіна у саміті БРІКС попри ордер на арешт від МКС. Однак уже минулого тижня з’явилась інформація, що ПАР просила Росію відправити замість Путіна Лаврова, але отримала відмову.

Як стало відомо напередодні, ще у травні президент Сиріл Рамафоса казав, що Росія дала зрозуміти, що сприйме арешт Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду зі сторони ПАР рівнозначним «оголошенню війни» проти РФ.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду