СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну

СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну

14 Червня 2023
1766
14 Червня 2023
12:56

СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну

1766
Протягом понад 10 років російський пропагандист заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її збройного захоплення.
СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну
СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну

Служба безпеки України повідомила, що зібрала доказову базу на очільника прокремлівської міжнародної організації «Євразійський рух» Олександра Дугіна.

Фігурант є одним з ключових ідеологів агресивної політики РФ і геноциду українського народу. У 2014 році він, зокрема, заявляв, що «українців треба вбивати, вбивати і вбивати».

У своїх виступах та публікаціях Дугін уже більше 10 років заперечує існування України як суверенної держави, а також закликає російську владу та суспільство до збройного захоплення країни.

На початку повномасштабного вторгнення РФ Дугін одним із перших публічно підтримав окупаційні угруповання країни-агресора та виправдовував їхні воєнні злочини проти України.

Зловмисник відкрито пропагував ідеї масового фізичного знищення українців, а також цивільної інфраструктури нашої держави.

Результати лінгвістичних експертиз, які ініціювала Служба безпеки, підтвердили факти злочинної діяльності російського пропагандиста.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2. ст. 442 (геноцид).

Оскільки зловмисник перебуває на території Росії, СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що у 2018 році Міністерство культури України внесло Олександра Дугіна до переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці.

Тоді ж дві книги російського пропагандиста Держкомтелерадіо вніс до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. У 2015 Дугін також був внесений до санкційних списків США та Канади як особа, винна в агресії РФ проти України.

У 2021 році російський регулятор Роскомнагляд оштрафував ідеолога та одного з авторів концепції «русскій мір» Олександра Дугіна на 2 тисячі рублів за згадку забороненої в РФ української організації «Правий сектор» на його сайті «Євразія» без відповідної позначки. 

Восени 2022-го стало відомо, що Європейський Союз запровадив санкції у зв'язку з повномасштабною агресією РФ проти України. До переліку увійшли 30 російських громадян, зокрема Дугін.

20 серпня 2022 року у Підмосков'ї загинула донька Олександра Дугіна Дар'я, яка була пропагандисткою і підтримувала та популяризувала українофобські ідеї свого батька.

Розвідка США вважала український уряд причетним до загибелі Дугіної. Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що доньку Дугіна вбили російські спецслужби. Її вбивство службовець пов’язав із «внутрішніми процесами у РФ».

У жовтні 2022-го в Ґданському університеті мала відбутися презентація книги російського ультранаціоналіста, філософа, політолога Олександра Дугіна. Однак після бурхливої реакції соцмереж проведення заходу скасували.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
19.05.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду