У Раді пропонують офіційно визнати політичний режим Росії як «рашизм»

У Раді пропонують офіційно визнати політичний режим Росії як «рашизм»

14 Березня 2023
1181
14 Березня 2023
11:24

У Раді пропонують офіційно визнати політичний режим Росії як «рашизм»

1181
Проєкт заяви зареєстрували у Раді та передали на розгляд керівництву.
У Раді пропонують офіційно визнати політичний режим Росії як «рашизм»
У Раді пропонують офіційно визнати політичний режим Росії як «рашизм»

У Верховній Раді зареєстрували проєкт заяви, яка офіційно визначить політичний режим Росії як «рашизм» і засудить його ідеологічні засади та суспільні практики як тоталітарні та людоненависницькі.

Відповідний законопроєкт №9101 оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Парламентарі внесли у Раду проєкт постанови про заяву ВРУ  «Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких».

Станом на вечір 13 березня заяву передали на розгляд керівництву парламенту. 

Наразі на сайті Ради немає тексту самої заяви.

Постанова передбачає доручити голові Верховної Ради звернутися до Генеральної прокуратури, міністерства юстиції, інших міністерств і відомств про невідкладне виявлення та реагування на прояви ідеології та політики рашизму на території України.

«Жорстока, неспровокована війна Російської Федерації проти України викрила всьому світові реальну сутність політичного режиму В.Путіна як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого та втілює ідеї фашизму та націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму (рашизму)», — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Автори постанови відзначають домінування у сучасній Росії державних інтересів над індивідуальними правами та свободами людини, масове та систематичне порушення прав людини, встановлення кримінальної відповідальності за заклики до миру та припинення війни — «все це свідчить про антигуманістичний і тоталітарний характер діючого політичного режиму».

Крім того, депутати вказують як другу базову ознаку режиму Путіна покладення ідей «російського націоналізму» в основу державної ідеології, самозвеличування Росії та росіян завдяки насильницькому пригніченню, запереченню права на самовизначення чи взагалі права на існування інших народів, що стало домінантною світоглядною концепцією в Росії.

Також, зазначається у постанові, чинне політичне керівництво Росії фактично оголосило війну світу ліберальної демократії, визначивши його «неправильним» і «ворожим», таким, що потребує насильницької зміни. До переліку країн і народів-ворогів путінського режиму входить не лише Україна, а нинішня Росія є глибоко антагоністичною міжнародному праву, цінностям і свободам демократичного світу.

Нагадаємо,  ще у травні 2022 року комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу щодо популяризації та визнання терміну «рашизм» на національному та міжнародному рівнях і закликав журналістів і медіаорганізації вживати слово «рашизм» та похідні від нього у своїх публікаціях та ефірах «для поступового органічного його входження до наукового, фахового і розмовного дискурсів».

Читайте також:

Фото із сайту ВР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1181
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду