«Закликаємо до вживання слова “рашизм”». У Парламенті підтримали впровадження нового терміну

«Закликаємо до вживання слова “рашизм”». У Парламенті підтримали впровадження нового терміну

15 Травня 2022
3161
15 Травня 2022
18:00

«Закликаємо до вживання слова “рашизм”». У Парламенті підтримали впровадження нового терміну

3161
Гуманітарний комітет пропонує внести це слово до словників. Адже термін «рашизм» відображає як ідеологію нинішньої Росії, так і військові злочини та «нелюдську жорстокість, які здійснює та демонструє російська армія на українській землі».
«Закликаємо до вживання слова “рашизм”». У Парламенті підтримали впровадження нового терміну
«Закликаємо до вживання слова “рашизм”». У Парламенті підтримали впровадження нового терміну

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримує ініціативу щодо популяризації та визнання терміну «рашизм» на національному та міжнародному рівнях. Про це йдеться в заяві щодо позиції Комітету.

Представники Комірету ВР аргументували, чому виступає за втілення пропозицій українських науковців, журналістів, політологів, усього громадянського суспільства ототожни «фашизм» і «рашизм». Серед наведених у заяві витягів публікацій – текст «Чи є Путінська Росія фашистською?» Олександра Мотиля, професора політології в Ратгерському університеті, спеціаліста з вивчення України, Росії та країн колишнього СРСР.

«Визнання путінської Росії фашистською означало б "концептуальний прорив" у відносинах Заходу з цією країною. Таке зрушення означало б визнання того, що "Путін та його режим – це проблема, і що проблема зникне лише тоді, коли піде він та його режим"», – зазначає Олександр Мотиль.

Члени Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики закликали журналістів та медіаорганізації до вживання слова «рашизм» та похідних від нього у своїх публікаціях та ефірах «для поступового органічного його входження до наукового, фахового і розмовного дискурсів».

Також вони вважають за необхідне дати офіційне визначення терміну «рашизм» та внести його до офіційних термінологічних словників української мови.

Рашизм є різновидом нацизму, фашизму і синонімом терміну «російський нацизм». Як нагадує український професор Олег Гринів, в основі рашизму – несприйняття західної цивілізації, якій протиставляють своєрідну російську (євразійську) цивілізацію. Московські еліти одностайні з Путіним, який прагне продовжити й завершити царський і більшовицький геноцид українського народу. Нині рашизм – це ідеологічна основа путінізму. Історія підтвердила, що рашизм передбачає, в першу чергу, знищення українства як національної спільноти, пише Гринів. 

Авторка плаката Ася Красільнікова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3161
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Євстафій
710 дн. тому
А коли почнуть закликати росію називати московією і московитами відповідно?
MM
710 дн. тому
Правильна думка. Фашизм був свого часу в Італії; нацизм - в Німеччині. Рашизм - суто кацапська специфіка - ненависть до прогресу, людяності, крайні форми ненависті щодо колективного Заходу, просування "особливого євразійського" шляху раіссі, геополітичні плани поновити срср-2.0, возвеличування своєї псевдо-національності, яка де факто складається з величезної кількості народів, культурну самобутність яких знищено самою рашкою та патологічна ненависть до України, сформована шизоїдами-пропагандистами.
hghhfhgj
711 дн. тому
есть старое доброе, понятное всему миру слово "фашимзм". Мы и так подарили тему борьбы с нацизмом российско-фашистским террористам. Навязывание непонятного термина это "оригинальненько" но тупо.
Serg
711 дн. тому
козломордізм - буде правильно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду