Дугін ніколи не був «мозком Путіна» – історик Ігор Торбаков

Дугін ніколи не був «мозком Путіна» – історик Ігор Торбаков

27 Серпня 2022
1106
27 Серпня 2022
15:19

Дугін ніколи не був «мозком Путіна» – історик Ігор Торбаков

1106
Кар’єра і визнання Дугіна зазнали краху в 2014-му через його позицію щодо України, йдеться в огляді ВВС.
Дугін ніколи не був «мозком Путіна» – історик Ігор Торбаков
Дугін ніколи не був «мозком Путіна» – історик Ігор Торбаков

Російський історик Ігор Тобаков переконаний, що не варто переоцінювати вплив філософа, політолога Олександра Дугіна на президента РФ. Про це йдеться в огляді ВВС.

«Колонки, які називають Дугіна "мозком Путіна", вводять мене у ступор», – каже Торбаков. 

«У публікаціях щодо смерті Дар'ї Дугіної західні ЗМІ називають її батька "мозком" Кремля, а його ідеологію – доктриною російської влади, – пише автор огляду Григор Атанесян. –  Однак Дугін ніколи не мав єдиної політичної доктрини. Його вчення – постмодерний проєкт, складений з окультизму, конспірології, езотерики, неофашизму, радянської підпільної культури, ідей нових правих і нових лівих».

Як ідеться в статті, Дугіну вдалося стати «провідним євразійцем» в Росії і закріпитися в академічній сфері. Як відзначає Торбаков, у моменті розпаду СРСР Дугін побачив паралелі з трактатами євразійців: «Перед імперцями 1990-х постало те ж саме питання, що й перед їхніми попередниками у 1920-х: як перевидумати імперію?».

Кар’єра і визнання Дугіна зазнали краху в 2014-му, коли він виступив одним із найактивніших прихильників так званої «Новоросії» та подальшої анексії українських територій. Його заклик «вбивати, вбивати та вбивати» викликав реакцію не лише України, а й обурення в російському суспільстві. Зокрема, Дугіна звільнили з Московського державного університету, хоча він оскаржував це рішення, називав його політичним і грозився щодо своїх скарг «дійти до Путіна».

«Після 2014 року мої контакти із Кремлем різко скоротилися», – говорив Дугін, зокрема, в інтерв'ю російському виданню «Завтра». В інших своїх інтерв’ю щодо «Російської весни» він казав: «Визнаю, я багато в чому розчарований Путіним».

Тоді, у 2014 році вирішальною для Дугіна стала не суспільна критика, а те, що він забіг попереду Кремля, відзначає Ігор Торбаков: «На 2014-й випав пік його популярності, але незабаром його позбавили кафедри та доступу до телеканалів. Він виявився неприйнятним для адміністрації президента».

Втім, як ідеться в огляді, Дугін ще мав значення для впливових росіян. Протягом року, з 2016 по 2017 він був головним редактором телеканалу «Царьград». Його засновник Костянтин Малофєєв належить до прибічників російської агресії в Україні. «Малофєєв спонсорував співпрацю провладних активістів з ультраправими рухами в Європі та США, а Дугін залишався популярним серед європейських ультраправих і традиціоналістів», відзначається у публікації ВВС.

Сам Дугін, вочевидь, хотів бути впливовим для Путіна. Зокрема, в 2020 році скаржився, що Путін не слідує «правильним ідеям»: «Книги є, але Путін їх не читає, хоча мав би би. Або читає, але не розуміє, чи тільки гортає».

Під час поховання прокремлівської журналістки і політологині Дар’ї Дугіної Дугін проголошував промови про те, що його донька «загинула в ім’я російської перемоги» і «за Росію на фронті». Президент РФ Володимир Путін нагородив Дар'ю Дугіну орденом "мужності" посмертно.

Ігор Торбаков історик, політолог, публіцист, експерт з політичних процесів колишнього СНД. Найбільш відомий як старший науковий співробітник Центру російських і евразійських студій в Університеті Упсали (Швеція). Співпрацює з Німецьким товариством зовнішньої політики. Активно виступає з публікаціям в медіа, друкувався в таких українських ЗМІ як «День», «Дзеркало тижня», «Критика». Засуджує агресію РФ.

Ще в 1997 році Ігор Торбаков застерігав Україну від «російського друга»: «… "внутрішня імперія" колишнього СРСР - то цілком інша річ. Росія хоче зберегти свій контроль над нею за будь-яку ціну. Ця позиція Москви ніде так гостро не відчувається як в Україні. І жодна з пострадянських держав не є кращим об`єктом як для випробування намірів Росії, так і для перевірки готовності Заходу заповнити пострадянський вакуум безпеки».

Фото: скріншот Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду