Офіс генпрокурора передав до суду справу проти ідеолога рашизму Олександра Дугіна

Офіс генпрокурора передав до суду справу проти ідеолога рашизму Олександра Дугіна

13 Липня 2023
1201
13 Липня 2023
17:30

Офіс генпрокурора передав до суду справу проти ідеолога рашизму Олександра Дугіна

1201
Дугін публічно закликав до зміни меж території та кордону України і розповсюджував матеріали з публічними закликами до геноциду українського народу.
Офіс генпрокурора передав до суду справу проти ідеолога рашизму Олександра Дугіна
Офіс генпрокурора передав до суду справу проти ідеолога рашизму Олександра Дугіна

Офіс генпрокурора передав до суду обвинувальний акт щодо російського пропагандиста та ідеолога рашизму за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також публічних закликів до геноциду. Про це повідомила преслужба ОГП, передає «Радіо Свобода».

Як зазначило видання, Офіс не уточнює імені підозрюваного, але з опису обвинувачень і цитат стає зрозуміло, що йдеться про Дугіна.

У відомстві повідомляють, що обвинувачений публічно закликав до зміни меж території та кордону України і розпалював національну ворожнечу. Окрім цього, він розповсюджував матеріали з публічними закликами до геноциду українського народу.

«З травня 2022 року пропагандист створював та поширював у забороненій в Україні соцмережі "Вконтакте" публікації, у яких закликав "освободить" всю Україну, а не тільки Херсон та Донбас. І разом з Росією та "освобождьонной" Україною створити "новое государство, настоящую империю, с миссией и духом, православное царство". Він також пропагував подальшу ескалацію війни», — йдеться в повідомленні.

За даними ОГП, підозрюваний поширював публікації із закликами знищити українців, завдавати ракетні удари по наших містах, зокрема по центру Києва.

Олександр Дугін — ультраправий російський ідеолог, який допоміг «посіяти зерно для вторгнення Росії в Україну».  У 2014 році він, зокрема, заявив, що «українців треба вбивати, вбивати і вбивати».

Нагадаємо, ще у 2018 році Міністерство культури України внесло Олександра Дугіна до переліку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці.

У 2021 році російський регулятор «Роскомнагляд» оштрафував Дугіна на 2 тисячі рублів за згадку забороненої в РФ української організації «Правий сектор» на його сайті «Евразия» без відповідної позначки. 

Восени 2022-го стало відомо, що Європейський Союз запровадив санкції у зв'язку з повномасштабною війною РФ проти України. До переліку ввійшли 30 російських громадян, зокрема Дугін.

20 серпня 2022 року у Підмосков'ї загинула донька Олександра Дугіна Дар'я, яка була пропагандисткою і підтримувала та популяризувала українофобські ідеї свого батька. Розвідка США вважала український уряд причетним до загибелі Дугіної. Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що доньку Дугіна вбили російські спецслужби. Її вбивство службовець пов’язав із «внутрішніми процесами у РФ».

У жовтні 2022-го в Ґданському університеті мала відбутися презентація книги російського ультранаціоналіста, філософа, політолога Олександра Дугіна. Однак після бурхливої реакції соцмереж проведення заходу скасували.

У червні цього року Служба безпеки України повідомила, що зібрала доказову базу на Дугіна. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 2. ст. 442 (геноцид) Кримінального кодексу України.

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1201
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду