Мінкульт подав заяву в поліцію через перешкоджання роботі комісії в Лаврі

Мінкульт подав заяву в поліцію через перешкоджання роботі комісії в Лаврі

30 Березня 2023
964
30 Березня 2023
16:23

Мінкульт подав заяву в поліцію через перешкоджання роботі комісії в Лаврі

964
Комісія мала перевірити на території Лаври дві будівлі, однак зранку її не пустили на територію монастиря. Договір про оренду святині УПЦ МП закінчився напередодні.
Мінкульт подав заяву в поліцію через перешкоджання роботі комісії в Лаврі
Мінкульт подав заяву в поліцію через перешкоджання роботі комісії в Лаврі

Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко.

«Маємо констатувати, що через фізичні перешкоди з боку УПЦ МП комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" не змогла розпочати роботу сьогодні.

Представники монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, які входять до складу Комісії, не змогли пояснити, у кого знаходяться ключі від будівлі, перевірка якої була запланована. До того ж, численні невідомі особи перешкоджали потрапляння членів Комісії всередину будівлі.

По факту перешкоджання роботи комісії було подано заяву в поліцію», — написав він у фесйбуці.

Ткаченко висловив думку, що брутальна поведінка представників УПЦ МП щодо представників комісії глибоко дисонує з їхніми закликами до Бога.

При цьому міністр запевнив, що комісія продовжить свою роботу в будь-якому разі.

29 березня 2023 року закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська Лавра» та УПЦ МП. УПЦ МП має покинути Лавру, проте представники церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту.

У четвер, 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври, а представники  УПЦ (Московського патріархату) все ще залишаються на території монастиря.

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло  поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Крім того, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора. Суспільне повідомило, що звернеться до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
964
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду