Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт до 1 липня

Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт до 1 липня

29 Травня 2023
1200
29 Травня 2023
18:11

Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт до 1 липня

1200
Під час судового засідання 29 травня підозрюваний заперечив зв’язки з Московським патріархатом та розпалювання релігійної ворожнечі.
Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт до 1 липня
Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт до 1 липня

Колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю) продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із зобов’язанням носити браслет до 1 липня. Про це повідомила кореспондентка Суспільного із зали суду.

У клопотанні прокурор Євген Завістовський зазначив: «Просимо до 1 липня продовжити домашній арешт, за підозрою Петра Лебідя, у виправдовуванні збройної агресії (Росії. — Ред.) і принижуванні громадян у зв'язку з релігійними переконаннями. Досудове розслідування триває, під час слідчих дій, встановлено, що може впливати на свідків».

Митрополит Павло відреагував на клопотання, звернувшись до прокурора і слідчого СБУ зі словами: «Вам не стидно, що ви пишете? Одному і другому».

Як передає Суспільне, під час судового засідання 29 травня Лебідь заперечував зв’язки з Московським патріархатом, а також обурювався через прізвисько «Паша Мерседес», яке присвоїли йому через використання дорогих автомобілів.

«Те, що нам приліпили прокурори Московський патріархат, і те, що я розпалюю ворожнечу, — неправда. Ми ісповідуємо миролюбство. Я не згідний з прокурором. Я за два місяці нічого не порушував. Я за державу вболіваю, хочу закінчення російської агресії. Мені цікаво, чому я "Мерседес"? Я ніколи не був ворогом. На основі чого мені приписують запобіжний захід? Я зрозумів, що це політичне (питання. — Ред.)», — заявив підозрюваний.

Адвокат Олег Поваляєв просив викликати «так званих потерпілих», однак суддя відхилила клопотання. За її словами, їх потрібно викликати під час розгляду справи по суті, натомість суддя лише обирає запобіжний захід.

Зі свого боку інший адвокат Микита Чекман попросив призначити запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання та зняти з митрополита електронний браслет начебто з огляду на стан його здоров’я.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Наступного дня суд призначив митрополиту УПЦ МП Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета. 

Під час судового засідання прокурори подали клопотання, щоб протягом домашнього арешту він не користувався соціальними мережами та відеохостингами.

Фото: Лілія Гончарук / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду