detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
13.06.2023 14:17
УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі
УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі
«Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи», — заявив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Українська православна церква Московського патріархату не підписала у встановлений термін акт приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври і не передала ключі до всіх 79 об’єктів, що тепер належать державі. Про це пише LB.ua із посиланням на повідомлення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка в телеграмі.

Урядовець нагадав, що 5 червня Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» завершила свою роботу. Після цього Заповідник направив УПЦ Акт приймання-передачі державного майна, який вони мали підписати протягом 3 робочих днів з дня отримання. Також до УПЦ МП надіслали вимогу передати в розпорядження Заповідника ключі від замків та дверей до всіх 79 об’єктів державного майна, вказаних в акті.

«Маємо констатувати, що термін завершився і УПЦ досі цього не зробила. Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи», — заявив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Він також зазначив, що на початку липня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» очікує на рішення Господарського суду Києва про зобов’язання УПЦ усунути перешкоди у користуванні майном його власником, переданим відповідно до Договору № 2 від 19.07.2013, який розірваний з 29.03.2023 року.

Звіт Комісії МКІП з приймання-передачі майна та вимоги Заповідника будуть доказами численних порушень, допущених УПЦ, а також вчинення представниками УПЦ перешкод у користуванні майном Заповіднику в судовому засіданні для ухвалення відповідного рішення.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

Напередодні, у листопаді 2022-го, СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

Тоді ж, наприкінці 2022 року, очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що має намір рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

У березні 2023-го Олександр Ткаченко повідомив, що УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської лаври. Термін дії договору на використання монастиря закінчувався 29 березня. Однак 30 березня виявилося, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври, а УПЦ МП ігнорує вимогу залишити територію лаври.

Реагуючи на це, Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Кабінет міністрів України 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Фото: Національний заповідник Києво-Печерська лавра / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY