КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми

КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми

8 Червня 2023
1229
8 Червня 2023
18:09

КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми

1229
Також КЖЕ нагадує правила, яких слід дотримуватися журналістам при висвітленні кримінальних справ про вчинення сексуальних злочинів щодо дітей.
КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми
КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми

Сьогодні, 8 червня, Комісія з журналістської етики опублікувала заяву щодо висвітлення історії з розбещенням малолітньої доньки священнослужителем. Ідеться про публікацію новини у виданні Zaxid.net «Стало відоме ім’я львівського диякона-педофіла» про священнослужителя, якого підозрюють у сексуальному насильстві.

Як зазначає КЖЕ, 17 травня 2023 року цю інформацію масово перепублікували українські медіа, зокрема видання «Твоє місто», «Говорить Дрогобиччина», «RIVNE.MEDIA», «Varta1», «Час дій», 24 канал.

У своїй заяві КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми, а також вказала на порушення, яких припустилися журналісти, котрі готували цю новину та поширювали інформацію. Крім цього, КЖЕ нагадала правила, яких слід дотримуватися ЗМІ при висвітленні кримінальних справ про вчинення сексуальних злочинів щодо дітей.

Нижче наводимо повний текст заяви Комісії з журналістської етики:   

17 травня 2023 року українські медіа масово перепубліковали новину Інтернет-видання Zaxid.net «Стало відоме ім’я львівського диякона-педофіла», про священнослужителя, який підозрюється у сексуальному насильстві. Зокрема, матеріали опублікували:

Комісія з журналістської етики засуджує спекуляції такими чутливими темами, як сексуальне насильство над дітьми, а також публікації з надмірною деталізацією злочину задля нарощування рейтингів та клікбейту.

Комісія з журналістської етики звертає увагу на поширення інформації про прізвище підозрюваного, який є батьком постраждалої. Першоджерело, Інтернет-видання Zaxid.net опублікувало прізвище підозрюваного диякона, який за версією слідства роками розбещував власну доньку. Така публікація відомостей призвела до можливості ідентифікувати постраждалу дитину, яка на момент пред’явлення підозри стала повнолітньою.

Ця інформація порушує приватне життя та може легко викликати цькування, переслідування та упередження щодо постраждалої особи. А в майбутньому становити серйозну проблему для ментального здоров’я та приватності постраждалої.

Кодекс етики українського журналіста застерігає журналістів бути обережними при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми (п.18). Журналіст та редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів. Неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних із насильством.

Крім того, Комісія з журналістської етики наголошує, що повідомлення про злочини, які стосуються сексуального насильства, а особливо відносно дітей, потребують особливої уваги, тому що ця тема є надзвичайно чутливою та може становити небезпеку для дитини.

Якщо мова йде про такі злочини, то прізвище підозрюваного може бути поширене лише за згоди постраждалої особи або в разі суспільної необхідності. Однак, навіть при тому, що особа надає таку згоду, журналістам слід бути обережними та передбачати негативні наслідки такого оприлюднення в майбутньому. В цьому разі право громадськості знати персональну інформацію має переважати шкоду від її розповсюдження у виключних випадках. У даному випадку не було доведено або хоча би загально окреслено, у чому міг би проявлятися суспільний інтерес до надмірних деталей.

Крім того, Комісія з журналістської етики наголошує, що медіа надмірно зосереджували увагу на насильстві, зокрема, Інтернет-видання «24 канал» подає зайву деталізацію злочину: «Вражає той факт, що вперше домагався своєї донечки диякон тоді, коли вона ще ходила до початкової школи», «коли, дитина перебувала з батьком вдома, лежачи на ліжку із ним, та спільно переглядали фільм. Батько зняв труси, у які був одягнений, та почав рукою проводити по своїх геніталіях, після чого взяв її за руку та поклав собі не статевий член, при цьому почав водити її рукою вперед та назад зі словами “сама попробуй», а також «Крім того, Бурдик бив свою оголену донечку по сідницях. Для цього використовував руки, ремінь, пластикову трубку, скакалку або дерев’яну різку. Також відомо, що він змушував дівчинку йому мастурбувати, а також займатися оральним сексом» та інші деталі.

Комісія з журналістської етики знову наголошує на важливості попередньої підготовки журналістів з етичних питань висвітлення сексуального насильства. Зокрема, керуватися, поміж іншого, Кодексом Мурад — глобальним кодексом поведінки щодо збору та використання інформації про сексуальне насильство, у тому числі пов’язаного із війною.

Пріоритетним для журналістів має бути не привернення уваги громадськості до постраждалої дитини чи її родини, а до розкриття злочину та проведення всебічного та повного розслідування та винесення судом правомірного рішення.

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам при висвітлені кримінальних справ про вчинення сексуальних злочинів щодо дітей дотримуватися наступних правил:

  • Уникати поширення інформації, яка дозволить ідентифікувати підозрюваних, постраждалих та їх родичів з метою уникнення невиправданої ідентифікації не лише за іменем із прізвищем, але й за фото, адресою та за іншою інформацією, яка може розкрити особу постраждалої для певного кола її оточення (зокрема, громади, родичів, сусідів, друзів).
  • Дотримуватися балансу між інформуванням громадськості та надмірним втручанням в приватне життя.
  • Матеріал має містити достатньо інформації для привернення уваги до злочину, але не наданням надмірної інформації та деталізації злочину, щоби уникнути травмування аудиторії. Обговорення резонансного випадку має відбуватися з метою запобігання таким злочинам у майбутньому, а не задля розваги аудиторії.
  • Важливо не тільки «вражати» свою аудиторію, але й допомагати їй отримувати важливу інформацію. Зокрема, де та як потерпіла може отримати допомогу у разі сексуального насильства, адреси притулків та кризових центрів, гарячих ліній.

Комісія з журналістської етики нагадує про свою «Заяву щодо неналежного висвітлення історії зґвалтування неповнолітньої дівчини на Закарпатті» від 31 березня 2023 року, а також навчальне відео «Про дітей — завжди обережно».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, яких рекомендацій КЖЕ радить дотримуватися журналістам, які висвітлюють теми, пов’язані з мобілізацією в Україні.

Також ми повідомляли, що Комісія з журналістської етики випустила серію нових пояснювальних відео про журналістські стандарти та необхідність дотримуватися журналістської етики. Нові відео розповідають про те, як журналісти можуть допомогти покарати Росію за воєнні злочини в Україні і як медіа можуть відповідально виправляти свої помилки.

Також КЖЕ робила окрему заяву, пояснюючи, чи можна використовувати її рішення в судах.

Фото: скриншот

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1229
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду