Комісія з журналістської етики висловила осуд журналістці з «Главкома» та медіа

Комісія з журналістської етики висловила осуд журналістці з «Главкома» та медіа

2 Серпня 2023
2398
2 Серпня 2023
16:30

Комісія з журналістської етики висловила осуд журналістці з «Главкома» та медіа

2398
Журналістка написала, що Володимира Зеленського в рамках «Книжкового арсеналу» звинуватили в лінгвоциді та поставили в один ряд з Януковичем і Сталіним.
Комісія з журналістської етики висловила осуд журналістці з «Главкома» та медіа
Комісія з журналістської етики висловила осуд журналістці з «Главкома» та медіа

У КЖЕ надійшла скарга на матеріал журналістки онлайн-медіа «Главком» «"Книжковий арсенал": президента Зеленського прирівняли до Януковича» .

Журналістка повідомила, що Володимира Зеленського в рамках виставки звинуватили в лінгвоциді та поставили в один ряд з Януковичем і Сталіним. Такий висновок вона зробила на підставі організованої однією ГО виставки з назвою «Лінгвоцид», де на таймлайні заходів зі знищення української мови зображується також і прізвище очільника держави на момент вчинення певного заходу. Поруч із заходом, що датується 2022 роком — «знищення українських книжок», що здійснювалося у 2022 році російськими військами під час окупації та воєнних дій на території України, — відображається і прізвище Зеленського.

На думку заявниці, заголовок матеріалу є маніпулятивним та ґрунтується на домислах журналістки.

Комісія звернулася до «Главкома» з проханням надати коментарі щодо наявності у вказаному матеріалі порушень вимог пункту 8 Кодексу етики українського журналіста та зазначених у скарзі аргументів. Відповіді від медіа отримано не було.

Комісія з журналістської етики вирішила, що в розглядуваному матеріалі журналістка тенденційно протлумачила виставку «Лінгвоцид», навіть не зробивши спроби зануритися у сенси, закладені авторами виставки. Вона уникла подання контексту, в якому згадувалося спалення українських книжок за правління чинного президента, що призвело до фальсифікації змісту виставки, яку вона висвітлювала.

З огляду на це Комісія вважає, що даний матеріал порушує вимоги пункту 8 Кодексу етики українського журналіста («Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин»), і висловлює журналістці та медіа публічний осуд.

Комісія також рекомендує медіа ретельно ставитися до створення заголовків матеріалів та наполягає на потребі достовірного відтворення у новинних матеріалах подій та явищ, що є предметом журналістської роботи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2398
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лінгвоцид
267 дн. тому
Дуже смішно. "Гарна" виставка, якщо потрібно ще комусь подзвонити, аби "зануритися у сенси". Ви смієтеся? Журналістка мала б висловити осуд і організаторам такої дивної виставки, і тим хто взяв на себе місію "вислювляти осуд журналістам. Прочитала новину, глянула на ілюстрації: Сталін в ряду з Зеленським. Ви нормальні з такою виставкою і такими сенсами?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду