Україна та ще 10 країн повернулись до складу Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії

Україна та ще 10 країн повернулись до складу Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії

14 Грудня 2023
1410
14 Грудня 2023
16:37

Україна та ще 10 країн повернулись до складу Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії

1410
Минулого року члени Альянсу відмовились проголосувати за виключення країни-агресорки зі складу об’єднання, однак у серпні цього року змінили свою думку.
Україна та ще 10 країн повернулись до складу Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії
Україна та ще 10 країн повернулись до складу Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії

Сьогодні, 14 грудня, Загальні збори Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE) в бельгійському місті Антверпен підтримали повернення України та ще 10 країн, які тимчасово призупиняли своє членство в організації через присутність там РФ. Ідеться про пресради Вірменії, Бельгії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Молдови, Ірландії, Норвегії та Швеції. Про це повідомила Комісія з журналістської етики (КЖЕ).

«Рік тому десять країн відчували солідарність і твердо погоджувалися з КЖЕ, що було абсурдом мати російську раду як члена AIPCE, оскільки в Росії немає можливості для функціонування незалежного регулювання медіа, а весь медіасектор використовується в пропагандистській машині Путіна для ведення військової пропаганди, і російська рада визнала, що вони не будуть вирішувати жодні скарги щодо висвітлення російської агресії проти України. Це було важке рішення для нас призупинити членство, оскільки ми розуміємо важливість AIPCE як платформи для співпраці та діалогу між пресрадами. Проте нас змусили це зробити через нашу відданість принципам демократії та вільної журналістики, які ми вважали компрометованими за межами меж. У серпні 2023 року AIPCE проголосувала за виключення Російської ради зі складу AIPCE, відкриваючи дорогу нашому поверненню», — йдеться в колективному зверненні.

Члени Альянсу також висловили подяку Адрієну Колліну з Європейської федерації журналістів за його посередницьку діяльність задля подолання конфлікту всередині AIPCE. Так само дякували й команді посередників AIPCE — Роману Портаку з Німецької ради, Дафні Кун з Голландської ради та Балажу Вейєру з Угорської ради.

«Завдяки спільним зусиллям вдалося змінити склад Координаційного Комітету Альянсу, внести зміни в процедуру роботи Альянсу і на 100% виключити представників РФ з членства в цій організації. Тепер Альянс возз’єднався, і це, беззаперечно, історичне рішення. Його важливість у тому, що завдяки ініціативі України та підтримці ще 10 країн Альянс стає сильнішим у захисті власних цінностей та принципів демократії. Для Комісії з журналістської етики важливо разом із європейськими колегами розвивати саморегулювання та етичну журналістику. Й разом з тим, ділитися нашими напрацюваннями, адже по деяких питаннях Україна йде попереду колег», — наголосив голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.

Нагадаємо, AIPCE — це мережа незалежних пресрад та медіарад Європи для зміцнення співпраці та обміну інформацією.

Крім України й Росії, яку нині звідти виключили, до організації входять 26 країн: Австрія, Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Чорногорія, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина.

Як писав «Детектор медіа», у жовтні минулого року Альянс незалежних пресрад Європи розглянув скаргу української Комісіі з журналістської етики щодо виключення з Альянсу російської «Общественной коллегии по жалобам на прессу». КЖЕ пропонувала виключити її через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа про Україну. Тоді за підсумками таємного голосування не набралося необхідних 2/3 голосів, і РФ залишилась у складі AIPCE. 

Після цього на знак підтримки України дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи разом із українською Комісією з журналістської етики.

У жовтні цього року AIPCE виключив зі свого складу російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу».

Фото: сайт Комісії з журналістської етики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1410
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду