Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики

Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики

30 Червня 2023
2065
30 Червня 2023
12:10

Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики

2065
Комісія з журналістської етики розглянула скаргу на роботу журналістів.
Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики
Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики

До Комісії з журналістської етики 9 травня 2023 року надійшла скарга на сюжет телеканалу ITV про смерть підлітка, що випав з восьмого поверху, йдеться у повідомленні Комісії. Персональні дані підлітка, членів його родини, а також зображення понівеченого тіла загиблого у сюжеті не наводяться — лише фотографію розбитої машини без слідів крові, на яку впав загиблий. У тексті йдеться, що розслідують справу за статтею про умисне вбивство, однак з приміткою «самогубство». Заявник вважає, що журналістка не мала права констатувати самогубство, адже на момент подання скарги все ще відбувалося слідство щодо обставин цієї трагедії.

У своїй відповіді представники медіа зазначили, що авторка навела інформацію з офіційного джерела — поліції.

У Комісії з журналістської етики нагадують, що у Спільному акті узгодження №2, що стосується висвітлення самогубств, дотримання стандарту достовірності подання інформації вимагає від журналістів:

  • до офіційного висновку слідства називати самогубство як одну з версій слідства, повідомляючи також інші версії за їх наявності;
  • уникати власних оцінок і припущень журналіста про можливі причини самогубства, а надавати їх у коментарях спікерів (за винятком передач журналістських розслідувань).

У даному сюжеті авторка верифікувала інформацію про те, що самогубство є однією з можливих причин смерті підлітка, у офіційному джерелі, та процитувала це джерело. Також вона опитала свідків трагедії, які навели можливі причини смерті юнака; при цьому вона уникала власних оцінок, а лише підсумовувала думки героїв сюжету щодо того, що, найпевніше, це було самогубство. З огляду на такі дії журналістки Комісія доходить висновку про відсутність у її діях порушень вимог Кодексу етики українського журналіста щодо достовірності подання інформації.

У Комісії зазначають, що пункт 18 Кодексу покликаний захищати права неповнолітніх при висвітленні подій, пов’язаних з їх життям, у медіа. Зокрема, медіа має уникати вказування імен неповнолітніх, інших даних, що дозволяють їх легко ідентифікувати, показу облич без дозволу їх законних представників, а також максимально зважати на те, чи слугуватиме демонстрація дітей в ефірі їх найкращим інтересам. У контексті висвітлення суїцидів медіа мають уникати деталізації інформації про спосіб вчинення самогубства та наслідки суїциду, оскільки, як зазначається у вже згадуваному Спільному акті узгодження, такі дії можуть призвести до вчинення нових суїцидів.

У рамках розглядуваного сюжету журналістка телеканалу ITV не висвітлювала жодної інформації, яка б допомогла встановити особу померлого. Авторка збалансовано подала інформацію про те, що він не мав проблем з правопорядком та походив з благополучної родини. Вона також не спекулювала на спробі встановити причини можливого самогубства, обмежуючись ретрансляцією думок свідків трагедії.

З огляду на це, Комісія вважає, що сюжет відповідає вимогам Кодексу етики українського журналіста.

Водночас, Комісія рекомендує медіа звернути увагу на Спільний акт узгодження № 2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду» від 22 листопада 2017 року та нагадує, що висвітлення цієї теми має слугувати суспільному благу — наданню суспільству повної, об’єктивної та достовірної інформації про наявність важливої суспільної проблеми, напрями і стан її вирішення, ризики, які ця проблема створює безпосередньо для аудиторії відповідного медіа, а також з наміром убезпечення від самогубства людей, схильних до цього.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2065
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду