КЖЕ закликає Національну поліцію негайно розслідувати заяву журналіста «Української правди» Михайла Ткача

КЖЕ закликає Національну поліцію негайно розслідувати заяву журналіста «Української правди» Михайла Ткача

15 Жовтня 2022
3360
15 Жовтня 2022
17:47

КЖЕ закликає Національну поліцію негайно розслідувати заяву журналіста «Української правди» Михайла Ткача

3360
Комісія з журналістської етики вважає неприпустимим перешкоджання журналістській діяльності та пильно стежитиме за цією справою.
КЖЕ закликає Національну поліцію негайно розслідувати заяву журналіста «Української правди» Михайла Ткача
КЖЕ закликає Національну поліцію негайно розслідувати заяву журналіста «Української правди» Михайла Ткача

Комісія з журналістської етики стурбована заявою журналіста-розслідувача «Української правди» Михайла Ткача про перешкоджання його роботі. Про це йдеться в заяві КЖЕ.

11 вересня Ткач повідомив про візит невідомих осіб до водія його команди. Журналіст пов’язує цей інцидент зі своєю професійною діяльністю. З його слів, він неодноразово писав заяви до правоохоронних органів про перешкоджання журналістській діяльності.

Комісія нагадує, що один із ключових професійних обов’язків журналіста – повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію (пункт 6 Кодексу етики українського журналіста). «Виконання цього обов’язку значно ускладнюється, або може бути підірвана довіра до добросовісності його виконання, якщо на журналіста чиниться тиск та погрози. Таким чином, порушуються не тільки права та обов’язки самого журналіста, а й права та інтереси усього суспільства», – йдеться в заяві.

Комісія з журналістської етики закликає Національну поліцію України в прозорому та негайному порядку розслідувати заяву Михайла Ткача, а також інших журналістів. КЖЕ просить правоохоронні органи застосовувати всі необхідні засоби, щоби притягти до відповідальності тих, хто стоїть за цими порушеннями.

Також Комісія з журналістської етики висловила підтримку Михайлу Ткачу та редакції «Української правди» й усім журналістам-розслідувачам, які працюють зараз в складних умовах.

Як ідеться в заяві, 13 жовтня головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва повідомила, що не було жодної публічної реакції з боку Національної поліції та всіх посадових осіб, відповідальних за реагування на подібні інциденти. Комітет захисту журналістів (CPJ), що є американською незалежною неурядовою організацією, у своїй публікації в твіттері закликав українську владу «оперативно розслідувати нещодавнє переслідування членів розслідувальної групи "Української правди" і забезпечити безпечну роботу представників ЗМІ».

Комісія з журналістської етики закликала піддавати належному розгляду повідомлення й інших журналістів, ЗМІ й професійних організацій, які привертають увагу до таких інцидентів та вживати всіх відповідних подальших заходів реагування.

Нагадаємо, 13 жовтня Михайло Ткач повідомив, що на пішохідному переході його збила машина. Він отримав забої.

11 жовтня Михайло Ткач заявив про перешкоджання журналістській діяльності через візит невідомих до водія його команди.

За його словами, додому до водія знімальної групи прийшли шестеро чоловіків: четверо з них були у військовій формі, двоє – в чорному одязі. Один із них, як розповів Ткач, назвався поліцейським та повідомив, що водій 10 жовтня став винуватцем ДТП і залишив місце пригоди. Чоловіки розпитували дружину водія про те, ким він працює, чи є журналістом, чи співпрацює з Михайлом Ткачем і де розташований офіс журналіста та «Української правди». Донька водія зв'язалась із батьком телефоном, щоб він поговорив із «гостями», але ті відразу пішли. Михайло Ткач пов'язує цей інцидент зі своєю професійною діяльністю.

Фото з фейсбук-сторінки Михайла Ткача

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду